Нови църковни такси за венчавки, кръщенета и погребения ще въведе

...
Нови църковни такси за венчавки, кръщенета и погребения ще въведе
Коментари Харесай

Вдигат църковните такси в Неврокопската епархия

Нови църковни такси за венчавки, кръщенета и погребения ще вкара Неврокопската епархия - това е регионът на Югозападна България. От Светия Синод обявиха, че се дава правото на всяка епархия сама да дефинира таксите.
От началото на годината двойно са поскъпнали документите за венчални и кръщелни свидетелства, както и други административни документи.

След двойното повишаване на свещите през предходната година, от началото на тази към този момент има и нови цени на административните услуги.

" Според нас, свещениците, това решение на Светия Синод е закъсняло. Защото другояче църквата не може да издържи на фона на тази обща инфлация ", споделя отец Андон Шавулев.

Съгласно ценоразписа, препоръчан на епархиите от Св. Синод, венчавката би трябвало да е 150 лева, погребението и кръщенето по 100 лева Цените са оптимални и всяка епархия би трябвало да избере с какъв брой ще вдигне таксите. Част от вярващите посрещат с схващане нарастването, други пък не са съгласни, че ще би трябвало да заплащат повече.

С позволение на епархийските митрополити тайнствата и требите могат да бъдат осъществявани безплатно при обществено слаби фамилии, хора с ниски приходи и такива в неравностойно състояние.

" Много пъти прави без възнаграждение, дори Св. Синод излезе с такова послание, в случай че има хора, които не могат да си заплатят било скъпи бумаги, било самият обред, дано се обадят ние ще го създадем гратис ", споделя отец Андон Шавулев.

Според представители на Св. Синод обаче тази мярка има обществен резултат и не трябва са се спекулира единствено с нарастването на цените.

Репортер: Слави Илиев
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР