Новата SoC побира 6,9 милиарда транзистора в площ от едва

...
Новата SoC побира 6,9 милиарда транзистора в площ от едва
Коментари Харесай

Huawei взима предимство с първия 7-нм чипсет Kirin 980

Новата SoC побира 6,9 милиарда транзистора в повърхност от едвам 1 кв.см

Оборудван с напълно нови CPU, GPU и Dual NPU, Kirin 980 е мощен мотор на идващото потомство от приложения, изискващи невиждана до момента продуктивност, обявиха от Huawei

Нова едночипова система (SoC) ще изведе на по-високо равнище развиването на неестествен ия разсъдък в мобилните устройства. На ревюто IFA 2018 в Берлин Huawei разгласи Kirin 980 – първият чипсет, създаден по 7-нанометров развой от тайванската компания TSMC .

„ Миналата година с Kirin 970 показахме на света капацитета на изкуствения разсъдък, работещ в самото устройство. Сега демонстрираме система, която освен има изкуствен интелект със забележителни характерности, само че и обезпечава на потребителите невиждана до момента сурова продуктивност ”, съобщи Ричард Ю – изпълнителен шеф на Huawei Consumer Business Group.

Високотехнологичният 7-нм развой на TSMC разрешава на Kirin 980 да побере 6,9 милиарда транзистора в повърхност от едвам 1 кв.см, което е 1,6 пъти повече, спрямо предходното потомство процеси. Новият 7-нм развой обезпечава с 20% по-висока продуктивност и с 40% по-висока енергийна успеваемост на чипа, сравнен с 10-нм развой.

Kirin 980 е също по този начин първата SoC с ядра Cortex-A76 , които са със 75% по-мощни и с 58% по-ефикасни, спрямо тези от предходното потомство. В 8-ядрената настройка на Kirin 980 има две високопроизводителни Cortex-A76 ядра, две високо-ефикасни Cortex-A76 ядра и четири рисково ефикасни Cortex-A55 ядра.

В 8-ядрената настройка на Kirin 980 има две високопроизводителни Cortex-A76 ядра, две високо- ефикасни Cortex-A76 ядра и четири рисково ефикасни Cortex-A55 ядра

За да извлече максимума от тази настройка, Huawei е създал новаторска Kirin CPU подсистема с технология Flex-Scheduling , която гъвкаво разпределя съответните процеси към най-подходящите за осъществяването им ядра. Това решение насочва най-интензивното натоварване към по-големите и производителни ядра, с цел да се обезпечи непрекъсната продуктивност, а ултра ефикасните ядра се грижат за по-леките задания, залагайки на рискова енергийна успеваемост.

По-високата скорост на работа на Kirin 980, спрямо неговия предходник, разрешава по-бързо зареждане на приложенията, по-гладък мултитаскинг и като цяло – по-плавно потребителско преживяване.

Huawei интегрира в Kirin 980 специфичен графичен процесор Mali-G76 GPU , който ще посрещне потребностите и на най-запалените геймъри. Процесорът предлага с 46% по-висока графична мощ и със 178% по-висока енергийна успеваемост, спрямо предходното потомство графичен процесор.

Mali-G76 работи с новаторска технология, която разрешава на изкуствения разсъдък да пресметна до каква степен съответната игра натоварва системата и да разпредели работния размер отмерено, с цел да може играта да продължи да върви безпрепятствено.

Архитектурата с двойна невронна мрежа (Dual NPU) на Kirin 980 предлага изкуствен интелект с по-високи процесорна мощност и просветеност. Синергията сред двете невронни мрежи е доста по-мощна от простата сума на работата на двете поотделно при различаване на изображения.

Kirin 980 може да разпознава 4500 изображения в минута, което е със 120% повече спрямо Kirin 970. Освен това Kirin 980 работи и с познати фреймуърк системи като Caffee, Tensorflow и Tensorflow Lite, с цел да обезпечи набор от принадлежности за разработка на AI в устройствата, което разрешава на разработчиците да усвоят по-лесно изчислителната мощ на Dual NPU.

Архитектурата с двойна невронна мрежа (Dual NPU) на Kirin 980 предлага изкуствен интелект с по-високи процесорна мощност и просветеност

В търсене на най-хубавата технология за мобилна снимка, Huawei е вградил в Kirin 980 своята ISP технология от четвърто потомство . Освен 46% % по-бърз транспорт на данни, в съпоставяне със своя предходник, тя обезпечава и по-гладко действие на многокамерна настройка, както и нова HDR технология за възпроизвеждане на цветове, която може да контролира контраста в разнообразни елементи на една фотография.

В допълнение, Kirin 980 има и технология Multi-pass , която разрешава унищожаване на избрани обекти (артефакти) от една фотография, без това да навреди на качеството на изображението. Подобна технология е доста потребна при снимане и обработка на фотоси при едва осветяване.

Още една нова характерност на ISP е усъвършенстваното следене на придвижване . Когато фотографът се опита да снима движещ се обект, ISP разпознава обекта с 97,4-процента акуратност, правейки допустимо улавянето даже на най-непредсказуемите и непредвидени моменти. Kirin 980 е крачка напред и в технологиите за видеообработка, позволявайки на камерата да снима с 33% по-малко забавяне.

Huawei прибавя и поддръжка на LTE Cat.21 с оптималната скорост на събаряне 1,4Gbps. Нещо повече, Kirin 980 поддържа технологии за „ carrier aggregation ” даже в разнообразни честотни спектри, тъй че потребителите могат да употребяват тази висока скорост без значение къде се намират и в мрежата на кой мобилен оператор са.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР