Новак Джокович се превърна в абсолютен доминант на турнирите в

...
Новак Джокович се превърна в абсолютен доминант на турнирите в
Коментари Харесай

Властелинът на Австралия: Джокович спаси мачбол срещу вдъхновен Корда и вдигна титла №92!

Новак Джокович се трансформира в безспорен доминант на шампионатите в Австралия през последните години, отзив за което е, че той няма изгубен мач на Зеления континент от 2018 година насам. Въпреки че през предишния сезон сърбинът бе депортиран поради отхвърли си да се имунизира, то през тази година той се завърна на австралийска земя, с цел да открие сезона си с присъединяване на АТР 250 конкуренцията в Аделаида.

В хода на седмицата 21-кратният първенец от Шлема показва превъзходна игра и без да загуби нито сет, откри място във финалния конфликт. Там обаче го очакваше съществено затруднение в лицето на 22-годишния Себастиан Корда, който за следващ път потвърди за какво е считан за един от най-обещаващите представители на новото потомство. 

Двамата сътвориха същински тенис театър за феновете, само че след цели 3 часа и 11 минути игра купата отиде в ръцете на Новак Джокович, затворил срещата след крайното 6:7(8) 7:6(1) 6:4. По този метод Ноле записа своята 34-та поредна победа на австралийска земя и завоюва 92-ра купа в кариерата си.

Дебютните минути минаха под диктовката на сервиращите, които поемаха самодейността още с началния си удар и безпроблемно завършваха разиграванията в своя изгода. Американецът бе извънредно нападателен, принуждавайки някогашния номер едно да отстъпва обратно и да позволява грешки, като точно този метод му донесе триумф в деветия гейм, когато с помощта на напълно ориентираните си удари реализира пробив за 5:4. Сервирайки за триумфа в сета, Корда резервира стремежа си и поведе с 40:0, само че тъкмо тогава разреши нервното напрежение да го завладее, което докара до пет следващи негови непредизвикани неточности и мигновен рибрейк.

Съвсем скоро функциите на корта се размениха и в 12-ия гейм към този момент Новак бе този, който се снабди с късмет за продобиване на сета, но очакванията му бързо бяха охладени след решителен сервис на Корда. Така се стигна до тайбрек, в който Джокович стартира с двойна неточност, предавайки контрола в ръцете на противника. След зрелищен форхенд уинър по правата младокът доближи до два сетбола, но още веднъж не устоя на напрежението и те отидоха в историята. В идващите минути двамата тенисисти пропуснаха още две благоприятни условия за продобиване на сета, преди Корда да материализира седмия си късмет и да открие сметката си в общия резултат след цели 75 минути игра.

Печелившите удари от ракетата на Корда не стопираха да се множат и във втората част, където той продължи да постанова офанзивния си жанр на игра и да не разрешава на съперника да вкарва разиграванията в комфортно за себе си русло. От своя страна, сърбинът бе изцяло непогрешим от сервис линията и съперникът му рядко успяваше да вземе даже точка на ретур. 

При 6:5 в интерес на американеца обаче Джокович позволи двойна неточност, след която последва съвършено пласиран бекхенд на Корда, довел до първи мачбол за американеца. Веднага по-късно обаче белградчанинът предприе офанзива от форхенд, приключила с решителен смач наоколо до мрежата, а не след дълго се стигна до нов тайбрек. Този път той се разви в напълно друга посока, защото международният №5 бе непогрешим от всяка точка на корта и небрежно си построи преднина от 6:1, след което бе единствено въпрос на време да вкара мача в трета решителна част.

Във финалния сет Джокович стартира все по-успешно да се оправя с подаването на своя конкурент, затвърждавайки реномето си на най-хубавия състезател на ретур в света. Още в четвъртия гейм Ноле се снабди с два брейкбола, но те бързо бяха заличени след бърза композиция на Корда и неуместен пропуск от ракетата на сърбина. 

21-кратният притежател на трофеи от Шлема продължи да слага под напън своя противник и при 5:4 в своя изгода сподели класата си, с цел да реализира късен пробив и да подпечата своя 92-ри трофей!

 

 

 

 

Източник: tennis.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР