Нова Зеландия победи коронавируса: след седем седмици радикални ограничения, каквито

...
Нова Зеландия победи коронавируса: след седем седмици радикални ограничения, каквито
Коментари Харесай

Как Нова Зеландия победи коронавируса толкова бързо?

Нова Зеландия победи ковид: след седем седмици радикални ограничавания, каквито нямаше съвсем на никое място другаде по света, страната се връща към естествения живот, написа Дойче веле. Тайната на триумфа: единодушие и цялостна бистрота.

Скок с бънджи - по този начин кметът на Куинстаун отпразнува разхлабването на строгите ограничавания, наложени поради епидемията от ковид. В кафенетата посрещат първите клиенти с овации, а по западното крайбрежие сърфистите още веднъж гонят вълните. В Нова Зеландия се радват на живота, откакто премиерката Джасинда Ардърн разгласи началото на втората фаза в битката против ковид. А тази фаза планува съвсем цялостно завръщане към естествения живот. След седем седмици на радикални ограничавания, каквито нямаше съвсем на никое място другаде по света, новозеландците още веднъж могат да напущат домовете си, магазините, кафенетата и заведенията за хранене отварят порти, стопанската система още веднъж проработи.

"Победихме, тъй като бяхме сплотени "

"Бяхме мощни и решителни. И знаехме, че можем да спечелим тази война единствено в случай че сме сплотени. Заедно успяхме да издигнем стена против опасността " - с тези думи новозеландската държавна ръководителка разгласи ковид за надвит.

Още в средата на март, когато в страната имаше едвам шест случая на инфектирани с новия ковид, Джасинда Ардърн разгласи въвеждането на строги карантинни ограничения. Броени дни по-късно новозеландската министър-председателка към този момент приготвяше страната си за цялостна карантина. В продължение на цели седем седмици новозеландците напълно се отхвърлиха от естествения метод живот, с цел да защитят тези свои сънародници, които заради една или друга причина попадат в рисковите групи. И въпреки рестриктивните мерки да бяха толкоз радикални, колкото съвсем на никое място другаде по света, съществени рецензии не се чуват и до през днешния ден. "Това беше единственото вярно решение. Сега можем да се усещаме сигурни и да се върнем към естествения живот по-бързо от останалите ", споделя младият новозеландец Алън Милър. А приятелката му прибавя: "Подкрепям напълно решенията на държавното управление. Свършиха фантастична работа ".

И в действителност: министър-председателката Джасинда Ардърн се радва на невиждана известност. Най-вече поради прозрачността на дейностите и решенията си, които оповестяваше ежедневно в специфични конференции.

1500 болни, 21 жертви - такава е равносметката дотук. А като се има поради, че от съвсем седмица насам е регистриран един-единствен нов случай на болест, най-малко към този момент коронавирусът в действителност може да се счита за надвит. "Ще следим всеки нов случай на болест, ще изолираме хората, с които инфектираният е имал контакт. Имаме и потенциалите, и технологията, с цел да подсигуряваме това следене ", разгласи шефът на Новозеландската здравна работа Ашли Блумфийлд.

А стопанската система?

Но тази история на триумфа има и една тъмна страна: поради строгите ограничавания Нова Зеландия затъна в тежка криза. "Към нито един миг не съм твърдяла, че ни чака розово бъдеще. Заедно победихме вируса, дружно ще вдигнем на крайници и стопанската система ни ", съобщи в тази връзка Джасинда Ардърн. И добави: "А в този момент се наслаждавайте на това да сте още веднъж с околните си. Спазвайте отдалеченост, само че бъдете сплотени. И бъдете положителни един към различен ".
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР