Нова Зеландия е в шок след най-жестокото масово убийство в

...
Нова Зеландия е в шок след най-жестокото масово убийство в
Коментари Харесай

Нова Зеландия е в шок сред терористичния акт в Крайстчърч

Нова Зеландия е в потрес след най-жестокото всеобщо ликвидиране в историята на страната. В джамии в град Крайст-чърч бяха убити 49 души, над 20 - ранени, а стрелецът предаваше онлайн дейностите си в обществена мрежа. Задържани са четирима души с екстремистки възгледи, единият е австралиец. По оръжието на терориста бяха открити надписи, свързани с българската история. Кралица Елизабет Втора, която е държавен глава на Нова Зеландия, изрази дълбока горест от случилото се. Няма информация за потърпевши българи.

Близо 300 души коленичат за петъчната молитва в джамията " Ал Нур " в Крайстчърч. В този миг влиза въоръжен мъж и открива пукотевица.

Тези фрагменти, които самичък снима и излъчва онлайн в обществените мрежи, демонстрират дейностите му в стила на известни компютърни игри.

Стреля против мъже, дами и деца. В ужаса си някои просто лежали и се молели, други съумели по знамение да избягат.

Махмуд Насир, свидетел: Хората се затичаха към изходите, всеки се скри където откри - зад кола, зад стена. Изстрелите обаче продължиха, чуваха се писъци. Крих се към 15 минути. Наоколо беше цялостно с ранени хора.
Друг очевидец споделя, че доста хора са седели на земята. Той се скрил зад резервоар, откъдето позвънил на полицията.

 © Снимки: БГНЕС  Кой е нападателят от Крайстчърч Кой е нападателят от Крайстчърч
Кадрите са от камера, закрепена върху тялото на Брентън Тарант. Те са запечатали моментите преди 28-годишният австралиец да открие безразборна пукотевица...

След като стреля близо две минути в джамията, нападателят се връща до колата си, взема нови оръжия и още веднъж влиза вътре, където открива огън против всеки, показващ признаци на живот. След това излиза и се качва в колата си. Цялото нахлуване трае шест минути. Потегля и стреля даже и до момента в който кара. В един миг видеото стопира. Минути след първото нахлуване, стрелец открива огън в друга джамия в града.
Джасинда Ардърн, министър-председател на Нова Зеландия: Случилото се може да се опише само като терористична офанзива. Те имат екстремистки възгледи, които нямат място в Нова Зеландия, в действителност нямат място в света.
Малко преди нападението в уебсайт, прочут с допускането на език на омразата, неизвестен създател афишира, че ще извърши офанзива - по думите му - " против нашествениците ", разгласява манифест и линк към директно лъчение във Facebook на последвалата пукотевица. Линкът отпраща към страница на консуматор с името Брентън Тарант.

Любителско видео демонстрира арест на хипотетичния стрелец. Открити са две прикрепени към автомобила му самоделни бомби.


Жителите на града живеят в смут. Ясмин има близки и другари измежду убитите.
Ясмин Али, жителка на Крайстчърч: Крайстчърч е толкоз дребна общественост, всички са благи и се обичат. Не възприемам по какъв начин някой може да ни аргументи това. Не сме сторили нищо неприятно. Ужасена съм, в никакъв случай към този момент няма да се усещам в сигурност. "
На косъм от гибелта се оказва тимът по крикет на Бангладеш, който бил в джамията " Ан Нур ", само че играчите са невредими.Пред джамиите в страната е сложена въоръжена защита, полицията прикани хората да ги заобикалят. Мюсюлманите в Нова Зеландия са едвам един % от популацията, по данни от 2013 година. Нападенията са необичайност и служителите на реда нормално не са въоръжени. Сега в страната е в действие най- високата степен на опасност за сигурността.

Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР