Нова тв Надявам се още преди Гергьовден с бизнеса да сме

...
Нова тв
Надявам се още преди Гергьовден с бизнеса да сме
Коментари Харесай

Синдикатите и бизнесът готвят общ пакет с икономически и социални мерки

 Нова тв " Надявам се още преди Гергьовден с бизнеса да сме приключили нашия общ пакет за стопански и обществени ограничения. Имаме съответни решения за туризма, превоза и ресторантьорството. Смятам, че към тези над 6 милиарда лв., които страната съумя да активизира, ще са нужни най-малко още няколко милиарда, които да бъдат ориентирани към целеви браншове ". Това съобщи в студиото на " Здравей, България " ръководителят на КНСБ Пламен Димитров.

" През последните две седмици се свърши много работа. Смятам, че би трябвало да бъдат направени няколко секторни стратегии, които да се съберат заедно. Достъпът до обезщетение на хора, които получават такова за безработица, не е както би трябвало. Има норма, която споделя, че в случай че вие сте получавали обезщетение 5 дни, а сте си плащали всичко 20 години, нямате право да влезете в този фонд в идващите 3 години. Според нас това не е правилно. Ако в последната година и половина си се осигурявал и имаш 12 работни месеца, то би трябвало да имаш право на този фонд “, споделя Димитров. По негови думи премахването на тези ограничавания би коствало на страната към 30 млн. лв..

Другата значима тема е минималното обезщетение за безработица, счита синдикалният водач. Към този миг то е 9 лева дневно. За КНСБ било доста значимо тези хора да получат 60% от прихода, върху който са се осигурявали. Това би било по към 17 лева на ден при обезпечаване на минималната работна заплата в страната.

" Нашето предложение е да има целеви ваучери за храна за един или два месеца. Всичко, което предлагаме, е краткотрайно и изключително. Изключение прави минималното обезщетение за безработица, което би трябвало да бъде по-дълго. Очаквам V-образен темперамент на рецесията, което значи стопанската система да се се върне толкоз бързо към предходното си положение, колкото се и сви ", добави Димитров.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР