Нова книга проследява еволюцията на украинския президент – от комика

...
Нова книга проследява еволюцията на украинския президент – от комика
Коментари Харесай

Путин смяташе, че Зеленски ще му поднесе Украйна на тепсия


Нова книга наблюдава еволюцията на украинския президент – от комика Зеленски, през президент на Украйна, до водач на украинската нация. Авторът Сергей Руденко за политика Зеленски и къде Путин сбърка с него.

Украинският президент Володимир Зеленски

Дъждовни води: Вие написахте книгата си за Володимир Зеленски още преди войната, след което я допълнихте. Коя е главната мисъл, която бихте желали да предадете на читателите?

С. Руденко: Книгата ми съставлява роман за. Когато я писах, той беше новак политик, по тази причина отделих доста внимание на развиването на неговата политическа биография. Тъй като книгата беше написана една година преди войната, в нея написа доста за вътрешната политика на Украйна, за идването на Зеленски на власт, за неговите първи стъпки и първи неточности.

След започването на войната погледнах към Зеленски въпреки това – като към водач на украинския народ по време на тази ужасна война, което по избран метод промени ракурса. Тази книга е за еволюцията на комика Зеленски и превръщането му първо в политик, след това в президент, след което – и в водач на украинската нация. Този, който прочете книгата, ще разбере, че Зеленски не е монумент, който стои на фундамент, а е жив човек със своите неточности. Но това е човек, който по волята на народа застана отпред на украинската страна в това комплицирано време.
Редакцията предлага
Мисля, че видяхме същинския Зеленски на 24 февруари – в този толкоз заплашителен ден за Украйна. В този миг Зеленски изигра доста огромна роля, казвайки на украинците: “Хора, стартира война, би трябвало да се противопоставим на врага, ще вършим всичко, с цел да го победим “. Именно тогава видях Зеленски доста по-различен, в сравнение с беше по-рано. Разбира се, за украинците интервалът в самото начало,, беше доста значим – а Зеленски, все пак, остана в офиса си. Той не се изплаши и остана на мястото си, въпреки че му предлагаха да се изтегля. Това бе повратен миг и за Зеленски, и за страната, и за войната въобще. Защото в случай че бе избягал от Киев, би погребал освен политическата си кариера, само че и нашата бъдеща победа.

Дъждовни води: Казахте, че сте видели напълно различен Зеленски на 24 февруари? Какъв точно и има ли защо да бъде подложен на критика в този момент?

С. Руденко:Разбира се, Зеленски има защо да бъде подложен на критика, само че ние не го подлагаме на критика по една елементарна причина – в сегашната обстановка това може да се обърне против Украйна. Защото ние би трябвало да се пазиме от външния зложелател. Към Зеленски могат да бъдат отправени доста въпроси – по какъв начин сме се готвили за войната, по какъв начин е минало настъплението на 24 февруари, по какъв начин съветските войски са се приближавали и от север, и от юг, и кой им е помагал. Надявам се след нашата победа да можем да му зададем тези въпроси.

Но за какво приказвам за различен Зеленски? Защото до тогава не го бяхме виждали подобен. Ние го наблюдавахме и отбелязвахме театралността в жестовете му, артистичността на деянията му. От началото на войната насам той, които се записват на елементарен смарт телефон без специфичен фон и осветяване, само че пък искреността, която показва Зеленски, коства доста. Зеленски стана по-искрен, което е разбираемо – доста е мъчно да играеш роля и да си оставаш същият, когато умират хиляди хора, когато врагът унищожава нашите градове и инфраструктурата. Народът стартира повече да схваща Зеленски – даже и тези хора, които не гласоподаваха за него през 2019 година. Затова приказвам за другия Зеленски – президента във военно време, който насочи предизвикателство към Путин.

Дъждовни води: Да не би самият Зеленски да е дал мотив на Путин да нападне Украйна – като политик, като човек, като президент? Или сте уверени, че войната бе неизбежна?

Сергей Руденко

С. Руденко:Путин в никакъв случай не е считал Зеленски за еднакъв на себе си, не го счита и в този момент. Всички опити на Зеленски да седне на масата за договаряния с Путин пропаднаха, тъй като Путин искаше от Зеленски само и единствено капитулация. Той беше сигурен, че човек с най-малък политически опит като Зеленски би трябвало да му сервира независимостта на Украйна на тепсия. Това бе и главната неточност на Путин. Всички съветски спецслужби, разработващи разновидностите за развиване на събитията, не регистрираха едно – това, че целият украински народ ще се вдигне и ще стартира национална война. И това, че Володимир Зеленски ще остане в президентското кресло. Путин разчиташе на слабостта на Зеленски, което бе главната му неточност.

Мисля, че недооценяването на противника и това, че Путин в избрана степен е бил лъган за сериозността на ситуацията в Украйна, докара до този резултат. Путин бе сигурен, че в Украйна ще го посрещнат с цветя, а украинците направиха това, което Путин не очакваше. Така Зеленски и украинците направиха Путин да наподобява на смешник. Макар той да мислеше Зеленски за смешник.

Сергей Руденко е украински публицист. Книгата му за Зеленски е под заглавието „ Зеленски. Една политическа биография. Президентът на военното време “. Тя към този момент бе издадена на немски, ще бъде преведена общо на 22 езика.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР