Нова карта на планините, долините и каньоните, скрити под леда

...
Нова карта на планините, долините и каньоните, скрити под леда
Коментари Харесай

Откриха най-дълбокия каньон на Земята, скрит под Антарктика

Нова карта на планините, долините и каньоните, скрити под леда на Антарктика, разкри най-дълбокото място на Земята. Откритието може да помогне за прогнозиране на бъдещите загуби на лед в Антарктика.

Замразеният южен континент може да наподобява много плосък и даже незанимателен от горната страна. Но под дълбокият слой лед, насъбран през хилядолетията, има античен континент, текстуриран като всеки различен.

И тази текстура се оказва доста значима за прогнозиране по какъв начин и по кое време ще се разтапя ледът и кои региони от лед са най-уязвими в затоплящия се свят.

Новата карта на НАСА, наречена BedMachine Antarctica, смесва измервания на придвижване на лед, сеизмични измервания, радари и други данни, с цел да сътвори най-подробната картина на скритите характерности на Антарктика.

„ Използвайки BedMachine за увеличение на мащаба в избрани браншове на Антарктика, вие намирате съществени елементи, като неравности и кухини под леда, които могат да ускорят, забавят или даже да спрат отстъпването на ледници “, споделя Матиу Морлигем, академик проучващ системата на Земята в Университета на Калифорния Ървайн и водещ създател в плана основал картата.

Новата карта, оповестена на 12 декември в списанието Nature Geoscience, разкрива незнайни до момента топографски особености, които оформят ледения поток на замръзналия континент.

Неизвестните до момента характерности имат „ огромни последствия за реакцията на ледниците на измененията в климата “, пишат създателите. „ Например ледниците, преминаващи през Трансантарктическите планини, са предпазени от необятни, стабилизиращи хребети. “

Разбирането на това по какъв начин ледът в Антарктика се топи, става все по-важно със стоплянето на Земята. Ако целият лед на Антарктика се стопи, това би повишило световните морски равнища с 60 метра, съгласно американския Национален център за данни за снега и леда. Това не е евентуално да се случи скоро или внезапно, само че даже и да се стопят дребни фракции от континента, това би имало пагубни световни резултати.

Включен в картата е най-дълбокият каньон на планетата Земя. Проучвайки какъв брой лед се топи и тече всяка година през избран стеснен район, прочут като коритото на Денман, откривателите осъзнават, че би трябвало да се гмуркат най-малко 3 500 метра под морското ниво, с цел да се побере целия размер на замръзналата вода. Това е надалеч по-дълбоко от каньона в региона на Мъртво море, най-ниският регион на сушата, който е ситуиран на 432 метра под морското ниво, съгласно Израелския център за океанографски проучвания.

Новата карта предлага и богата нова информация за това кои тъкмо райони на ледения континент са изложени на максимален риск да се плъзнат в океана през идващите десетилетия и епохи.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР