Нов шпионски скандал разтърси Великобритания, след като стана ясно, че

...
Нов шпионски скандал разтърси Великобритания, след като стана ясно, че
Коментари Харесай

Великобритания разкри група от руски шпиони, хаквала акаунтите на високопоставени личности

Нов шпионски скандал раздруса Англия, откакто стана ясно, че през последните осем години английски депутати, държавни чиновници и публицисти са били обект на хакерски атаки, осъществявани от съветски сътрудници.

Същата група шпиони евентуално стои и зад хакерска офанзива, която е повлияла на изборите през 2019 година

В отговор държавното управление привика съветския дипломат в четвъртък, с цел да осъди " устойчивите " опити на Москва за интервенция в политиката на Обединеното кралство от 2015 година насам.

Министерството на външните работи към този момент наложи наказания на двама членове на хакерска група, наречена Star Blizzard, като единият от тях е посочен като офицер от Федералната работа за сигурност (ФСБ).

Лео Дохърти, министър за Европа на Обединеното Кралство, съобщи, че доста от стотиците хакерски атаки против депутати и други лица са били несполучливи.

Той обаче призна за две осъществили се хакерски офанзиви през 2018 година и 2019 година, за които държавното управление счита, че са дело на същата хакерска група - Star Blizzard.

Дохърти съобщи, че свързаната с ФСБ група Star Blizzard стои зад приключването на документи за комерсиалните договаряния сред Съединени американски щати и Англия през 2019 година Смята се, че те са били получени при фишинг офанзива против имейл акаунта на някогашния министър на търговията Лиъм Фокс, написа " Гардиън ".

Министерството на външните работи също по този начин обясни, че Star Blizzard стои зад хакерската офанзива през 2018 година против подкрепяния от държавното управление тинк-танк, наименуван Institute for Statecraft.

Признанието на Дохърти накара група депутати, които водят акция за повече бистрота във връзка с съветските хакерски офанзиви, да призоват за задълбочено следствие по сходство на отчета по отношение на изказванията за съветска интервенция в президентските избори в Съединени американски щати през 2016 година, направен от Робърт Мюлер, някогашен шеф на ФБР.

Групата, включваща депутата от Лейбъристката партия Бен Брадшоу и депутата от „ Зелените “ Каролин Лукас, съобщи, че държавното управление би трябвало да разкрие истината за опитите за интервенция в Брекзит, други политически събития и активността на държавното управление.

" Смаян съм, че откакто години наред отричаха или замазваха това и се противопоставяха на нашите правни опити да ги накараме да проверяват съветската интервенция по правосъден път, в този момент държавното управление признава, че това се случвало още отпреди референдума за Брекзит, както доста от нас упорстваха по това време ", сподели Брадшоу.

Сред високопоставените персони, чиито имейли са били хакнати, е и този на някогашен началник на МИ6. Много известни политици обаче взеха решение да запазят безмълвие за това дали са били обект на посягане.

Правителството съобщи, че е разпознало група, наречена " Centre 18 " - забъркано в кибершпионаж звено, част от ФСБ. Колкото до " Star Blizzard " - това е подчинена група, ориентирана към " английски парламентаристи от голям брой партии ".

Според Дохърти групата " изборно е изнасяла и увеличавала публикуването на сензитивна информация в услуга на задачите на Русия за борба ".

Министърът добави, че хакерите са се занимавали със задълбочени изследвания и " са се представяли за контакти, които наподобяват законни и основават достоверен метод, стремейки се да изградят връзка, преди да сторят злоумишлен акт ".

От изявлението му излиза наяве още, че хакерите са се насочвали към персонални сметки.

В четвъртък двамата глобени руснаци бяха посочени като Руслан Перетятко, шпионин от ФСБ и член на Star Blizzard, наричана още Callisto Group, и Андрей Коринец, член на същата група.

Ройтерс разпознава по-рано Коринец като " 35-годишен ИТ служащ и културист " от Сиктивкар, град североизточно от Москва.

Пред организацията той е удостоверил, че има имейл сметки, които откривателите са свързали със Star Blizzard, само че отхвърля да е знаел за хакерската офанзива.

Star Blizzard към този момент е била разпозната от Националния център за киберсигурност за осъществяване на " международни spear-phishing акции " в Обединеното кралство, Съединени американски щати и на други места в Европа, датиращи от 2015 година

Анализаторите разказват " Center 18 " като груба контраразузнавателна организация, която постоянно употребява някогашни киберпрестъпници и е подготвена да употребява офанзивите си за хакерски интервенции, целящи да повлият на политиката в чужбина - тактичност, която постоянно се назовава " дейни ограничения ".

Руското посолство във Англия изпрати различен посланик в Министерството на външните работи, а не посланика си, откакто последният беше привикан.

" Поредният акт на зле режисирана драма ", нарекоха от посолството обвиняванията за тенденциозен шпионаж.

По време на пътуването си до Съединени американски щати външният министър Дейвид Камерън съобщи, че опитите на Русия да се намесва в политиката на Обединеното кралство са " изцяло неприемливи и целят да застрашат нашите демократични процеси ".

" Въпреки многократните им старания, те се провалиха. Със санкционирането на виновните лица и с привикването на съветския дипломат през днешния ден ние разобличаваме злонамерените им опити за въздействие и хвърляме светлина върху още един образец за това по какъв начин Русия избира да работи на международната сцена ", добави Камерън.

През 2020 година отчет на парламентарната комисия по разузнаване и сигурност откри, че английското държавно управление и разследващите служби не са направили никаква подобаваща оценка на опитите на Кремъл да се намеси в референдума за Брекзит през 2016 година

В дълго отлагания документ се твърдеше, че министрите на процедура са си затваряли очите пред изказванията за съветски нарушавания.

По това време държавното управление " не е видяло и не е потърсило доказателства за сполучлива интервенция в демократичните процеси в Обединеното кралство ", се споделяше още в отчета.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР