Нора СТОИЧКОВАТоплофикациите били недоволни от намерението на КЕВР парното да

...
Нора СТОИЧКОВАТоплофикациите били недоволни от намерението на КЕВР парното да
Коментари Харесай

ТЕЦ-ът като еничар

Нора СТОИЧКОВА

Топлофикациите били недоволни от желанието на КЕВР парното да се усили приблизително с 39,26% за страната, а не както те желаеха - от 30 до 330% в някои градове. От синдикати и асоциации заваля неодобрение, че това ще докара до банкрути някои ТЕЦ-ове и пределните цени на КЕВР не били " нито уравновесени, нито обективни, нито реалистични ".
Да попитаме единствено - а до каква степен е уравновесено, заслужено и реалистично за хората и бизнеса едно нарастване от 330% на парно и топла вода, каквото бе предлагането на топлофикацията във Велико Търново? Доколко човешко е да тръшнеш един, два, три пъти пода на сметките на клиентите си, когато си натурален монопол, а те нямат различен избор? Отпред змия, откъм гърба - магаре. Ни токът, ни газът идната зима ще са по-евтини - в противен случай. Още от есента се чака внезапен скок на цените на горивата и оттова - на всички артикули и услуги от първа нужда.
В същото време сме наясно, че след всяко нарастване на цените на парното на " закъсалите " топлофикации, порастват и заплатите в тези сдружения. Там инфлацията и покупателната дарба на чиновниците се компенсира регулярно на всеки шест месеца, от време на време и по-често - всякога, когато КЕВР актуализира цените - постоянно и единствено нагоре. Няма дефлация, няма застоялост за тях - единствено инфлация.

Значи, до момента в който бизнесът и хората се чудят от кое място да намерят пари в тази рецесия, с цел да си вържат бюджетите, единствено топлофикациите мислят само за личните си сметки. Докато страната се чуди от кое място да откри пари, с цел да оказва помощ на всички и къса живо месо от бюджетите на всички браншове, с цел да обезпечи най-малко малко успокоение за стопанската система и обществото, ТЕЦ-овете са вгледани в пъпа си и живеят с идиотската вяра, че някой ще им заплаща три пъти пода на миналогодишната сметка и би трябвало да е благополучен от този факт.
Няма кой да им потърси сметка, че не извършват обществената си функционалност и не са просто бизнес. Всяка година те са отново затънали в задължения и наложително плашат с банкрути.
Уморихме се от тази игра. Откакто топлофикациите работят на пазарен принцип, нито работят на пазарен принцип, нито станаха по-икономични. Държавата постоянно им оправя бакиите, а те постоянно висят на държавния бюджет. Защото няма по какъв начин да са естествени монополи, няма по какъв начин да има конкуренция и избор за клиентите, тъй че просто няма по какъв начин да работят на пазарен принцип. По-евтино ще ни излиза топлото, в случай че спрем с тъпите пазарни въжделения.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР