Сърдечната недостатъчност се превръща в сериозна опасност за здравето на

...
Сърдечната недостатъчност се превръща в сериозна опасност за здравето на
Коментари Харесай

В България сърдечната недостатъчност се превръща в пандемия

Сърдечната непълнота се трансформира в сериозна заплаха за здравето на българина. У нас от болестта се лекуват над 100 хиляди души . Само за една минута се откриват седем нови случая . Това съобщи на конференция проф. Иван Груев , кардиолог и заместник-директор на Националната многопрофилна транспортна болница „ Цар Борис Трети “, съобщи Българска телеграфна агенция.

Сърдечна непълнота е заболяване, при което макар естественото камерно пълнене на сърцето с кръв, то е некомпетентно да изтласква обикновено количество от нея в кръвоносната система . По този метод не могат да бъдат задоволени метаболитните потребности на организма. Специално внимание би трябвало да извърнат пациентите със: зной, отоци по глезените, които при напън не изчезват, кашлица в легнало състояние, която се облекчава в изправена поза, пациентите с недостиг на желязото.

При вас съществува риск от поява на сърдечна непълнота в случай че:

  • имате прекаран инфаркт или коронарна болест ;
  • имате, само че не не лекувате хипертония ;
  • имате диабет ;
  • имате затлъстяване ;
  • имате присъщ сърдечен недостатък ;
  • имате предсърдно мъждене ;
  • имате съпътстващи болести – коронарна болест, хипертония, болести на клапите на сърцето.

Особено рисково е предсърдното мъждене . То усилва с  пет пъти и риска от мозъчен инсулт .

Много значима е предварителната защита и ранното лекуване , както и премахване на рисковите фактори. Тютюнопушенето , алкохолът , някои типове опиати също водят до сърдечна непълнота.

Високите равнища на неприятния холестерол не предизвикват болежка и пациентите не им обръщат внимание, до момента в който не стане късно. 95% от пациентите с висок холестерол не подхващат никакво лекуване .

Според европейските рекомендации всеки пациент, измъчен от сърдечна непълнота, би трябвало да бъде включен в рехабилитационна стратегия , само че в България няма подобен вид процедура, съобщи проф. Груев .

Средната работна заплата у нас доближи 2130 лв.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР