„Нито един от приетите за лечение пациенти от месец септември

...
„Нито един от приетите за лечение пациенти от месец септември
Коментари Харесай

Ваксината срещу COVID-19 намалява над 6 пъти вероятността от заболяване, тежко протичане на болестта и усложнения

„ Нито един от признатите за лекуване пациенти от месец септември 2020г. до 1 октомври 2021г. не е бил със приключен имунизационен курс. Профилът на признатите пациенти за лекуване не е доста по-различен от миналогодишния. През тази вълна на вируса преобладават пациенти на 30-40г. възраст и пациенти на 69-80г., като се вижда, че групата на 40-65 годишните пациенти е редуцирана. В момента УМБАЛ „ Пълмед " има разкрити 60 кревати, с централизирано подаване на О2 - за приблизително тежко и тежко заболели с нужда от кислородна терапия в това число с висок дебит и СРАР режими, в това число 8 кревати за деца, както и 16 интензивни кревати -за сериозни заболели с потребност от интубация и механична вентилация ".

Това разяснява началникът на COVID-19 отделението в УМБАЛ „ Пълмед " доктор Любомир Сапунджиев за профила на приемащите се за лекуване с коронавирус пациенти в лечебното заведение. Той прецизира, че нормално те се хоспитализират с недоволства като температура и интоксикация сред 7 и 10 ден от началото на развиването на инфекцията или сред 10 и 14 ден, когато към този момент имат демонстрация на дихателна непълнота.

„ Лабораторните находки не са по-различни от предходните като се изключи по-високия % ранни (7-10ден) цитопении (левко, лимфо и тромбоцитопении), които се съпровождат типично с трицифрени стойности на CRP, нараснали трансаминази, LDH и постоянно СРК, доста по-чести са и ранните промени в коагулацията с покачване на D-dimer, типично х10 още на 7-10 ден ".

При оценка на обстановката с ковид в страната той споделя, че е значимо да се обърне внимание на обективните данни от страни с висок имунизационен контингент като Обединеното кралство, Германия, Скандинавските страни и други, както и какъв е процентът новозаболели по отношение на % на имунизирани и преболедували.

В коронавирус отделението на „ Пълмед " от месец септември 2020 до месец октомври 2021 са били приети в болница едвам 6-ма пациенти с отчасти извършени ваксини -2 мъже (10 дни след първа игла на Пфайзер и 3 дни след втора игла Астра Зенека) и 4 дами (няколко дни след приемане на втора доза от РНК ваксина), т.е. -нито един 3-седмици след приключена имунизация.

За имунизацията против COVID-19 и вероятните нежелани реакции след нея доктор Сапунджиев разяснява, че както по-голямата част от имунизациите на пазара, тези създадени против SАRS COV 2, не са 100% ефикасни, успеваемостта варира от 95% -Moderna до 91.3% -Pfizer BioNTech -за пораждане на болест -първите 6 месеца и надлежно 91% и 84% -след 6-я месец.

„ Не би трябвало да се не помни и обстоятелството, че постоянно всяка популация има своя % - нереагиращи на имунизациите, който е към 1.5% приблизително с вариации 1-3%. Но обстоятелствата са безапелационни - съгласно последните изявления делът на пациентите, които са имунизирани и са болни е под 7%, от тях приети в болница са под 6%, а от тях -под 2% е процентът за тези, които са били имунизирани и имали потребност от механична вентилация. Тоест над 6 пъти редукция на шанса за заболяване, тежко протичане на заболяването и затруднения ".

Именно заради това доктор Сапунджиев и екипът на профилираното поделение за лекуване на пациенти с коронавирус приканва всички да се имунизират.

„ Преболедувах от вируса юли 2020 -лека форма, след оценка на напрегнатостта на имунитета ми през януари-февруари 2021 се имунизирах с 2 дози, месец октомври по избор ми бе направена бустерна доза. Не мога да си разреша даже дребния риск от ново заболяване и продължителна неработоспособност, както и транспорт на заболяването в фамилията ми. Поради същата причина този месец -по предпочитание минах на скенер на бели дробове, ВЕТ-тест с ЕхоКГ, горна и долна ендоскопия. Смятам, че всички би трябвало да сме виновни към себе си, фамилиите си и страната си ", приканва всички той.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР