Ниското ниво на ваксинация намалява възможностите за икономически растеж на

...
Ниското ниво на ваксинация намалява възможностите за икономически растеж на
Коментари Харесай

Европейската банка: Слабата ваксинация спира възможностите на България за икономическо развитие

Ниското равнище на имунизация понижава опциите за стопански напредък на България. Това разгласи Европейската банка за възобновяване и развиване (ЕБВР) в последния си отчет Регионални стопански вероятности, в който банката намалява прогнозата си за растежа на Брутният вътрешен продукт за тази година на 4.2%, съобщи Сега. През юни прогнозата на Европейска банка за възстановяване и развитие за растеж на брутния вътрешен артикул на страната бе за 4.5%, съобщи 19минути.бг.

" Колебанието за имунизиране против Covid-19 води до мудни темпове на покритие и неспособност да се прекъсне връзката сред увеличаващия се брой инфектирани и възходящите равнища на смъртност и крие опасности в бъдеще ", показва основният икономист на Европейска банка за възстановяване и развитие Беата Яворчик. Според отчета другият риск пред страната ни е продължаващата политическа рецесия.

Банката отбелязва, че въпреки през първата половина на 2021 година Брутният вътрешен продукт да се е разширил с 3,1%, инерцията на възобновяване се е забавила през второто тримесечие. Частното ползване се е ускорило на фона на облекчените ограничения към пандемията и мощния растеж на заплащането, само че равнището на вложенията остава едва - към 7% под предкризисните равнища.

Износът на артикули се е възстановил до по-голяма степен през второто тримесечие на 2021 година след срутва през същия интервал на 2020 година Износът на услуги се е нараснал с 45%, което обаче не е било задоволително да се доближат предкризисните равнища.

Като цяло за 37-те страни в Европа банката покачва прогнозата си за 2021 година до растеж от 5,5% - с цели 1,3 процентни пункта над прогнозата от юни и това се дължи на мощното показване през първото полугодие.

Прогнозата за растежа на Турция е до 9% за тази година, с помощта на възобновяване след блокадите и взрива в износа, подсилен от слабата лира. За Гърция банката чака Брутният вътрешен продукт да се усили с цели 7,0% през тази година, което е с 3,0 пр.п. по-високо от прогнозата през юни. Очакванията за Румъния за 2021 година също са усъвършенствани по отношение на предходния отчет - стопанската система ще се разшири с цели 7,2% (6,0% през юни).
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР