Нископротеиновата, високовъглехидратна диета се оказва най-ефективна за стимулиране на хормон,

...
Нископротеиновата, високовъглехидратна диета се оказва най-ефективна за стимулиране на хормон,
Коментари Харесай

„Точно обратното“ на палео диетата допринася за по-дълъг живот

Нископротеиновата, високовъглехидратна диета се оказва най-ефективна за стимулиране на хормон, който се бори с наднорменото тегло и удължава живота, сочи ново проучване на учени от Австралия, представено от Science Alert.

Изследването, оповестено в научното издание Cell Metabolism, дава по-ясна визия за ролята на така наречен фибробластен растежен фактор 21 (FGF21), именуван „ извора на младостта “ - хормон, който се създава най-вече в черния дроб.

Предишни проучвания са открили, че FGF21 играе роля в ограничението на апетита, регулирането на метаболизма, подобряването на имунната система и удължаването на живота. В момента се употребява за създаване на нови медикаменти за диабет, само че не е известно доста за това по какъв начин този хормон се задейства и отделя в тялото.

Сега учени от центъра Чърлз Пъркинс към Университета на Сидни откриха, че хранителният режим, който е богат на въглехидрати и с ниско наличие на протеини работи най-добре за повишение на нивото на FGF21 при лабораторни мишки.

„ Въпреки известността на високопротеиновите и палео диети, нашето проучване демонстрира, че може би тъкмо противоположното е най-хубаво за нас с придвижване на възрастта – че нископротеиновата, високовъглехидратна диета е най-благотворна за здравето в по-късна възраст и дълголетието. “ – споделя водещият създател на проучването Саманта Солън-Бит.

„ Хранителната среда, в която се покачва FGF21 зависи от салдото на протеините по отношение на въглехидратите и този баланс се оказа важени и за метода, по който хормона оказва помощ за контролиране на протеиновия апетит. “

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР