Нищо не може да оправдае вдигането на съдебните такси. Ако

...
Нищо не може да оправдае вдигането на съдебните такси. Ако
Коментари Харесай

Проф. Славова за Фрог: Вдигането на съдебните такси руши доверието в управлението

Нищо не може да оправдае повдигането на правосъдните такси. Ако отбраната на правата на жителите и на техните организации е полезност за обществото, нямаше да има по-високи такси. Това съобщи пред Фрогнюз Мария Славова, професор по административно право и и доктор по административно право и административен развой.
Няма подозрение, че повдигането на правосъдните такси работи в противоположната посока. Повишаването на цената на достъпа до съда е възпрепятстване на правосъдиетото, посягане върху правото на отбрана на всеки жител.

Българският парламент покачва таксите точно в административното правосъдие, където е съприкосновението на жителите с страната. Това значи, че се протяга ръка на правосъзнанието на жителите. И без друго престижът на правосъдната власт не е изключително висок, и без друго нашите заплати са най-ниски в Европейски Съюз, и без друго нашата раждаемост е най-ниската… На какво от горната страна ще покачваме таксите там, където е най-чувствителното място, където жителите се обръщат към съда като стон против несправедливостта?

Юристите, които оправдават смяната на Административнопроцесуален кодекс, се пробват да употребяват псевдоюридически причини и да заблуждават жителите като съпоставят административните такси с таксите на гражданския развой, където има юридически интерес, изразен в пари или парцели.

При административното правосъдие жителите дръзват да се оплачат от страната и по тази причина такси въобще не би трябвало да има. От приемането на Административнопроцесуален кодекс през 2006 година до в този момент таксите са били ниски и жителите са привикнали с тях. Аргумент в интерес на повдигането на таксите сега няма. Дали ръководещите желаят да откажат хората от вярата за правдивост?!

Ако жителят злоупотребява със своите права, има процедура да не се позволява неговата тъжба. Тази процедура се практикува и през днешния ден. Основната полезност е повишението на правосъзнанието и жителите да имат вяра в своя съд и в своята страна. Повишаването на таксите ги праща в ъгъла на бездържавието, отхвърля ги от правораздаването - и то пред избори – европейски и локални.

Аргументът, че са натоварени съдиите е нелицеприятен. Ако са натоварени, да освободят постовете си, има толкоз доста искащи за тях, приключи проф. Славова.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР