Никос Андрулакис, лидерът на гръцката социалистическа партия ПАСОК, отхвърли третия

...
Никос Андрулакис, лидерът на гръцката социалистическа партия ПАСОК, отхвърли третия
Коментари Харесай

Гърция на избори, и ПАСОК отказа мандата

Никос Андрулакис, водачът на гръцката социалистическа партия ПАСОК, отхвърли третия изследователски мандат за сформиране на държавно управление на среща с президента Катерина Сакеларопулу, съобщи АНА-МПА и Българска телеграфна агенция.

Андрулакис разгласи, че връща получения мандат, защото съгласно него няма опция за доближаване на позициите за образуване на държавно управление.

По-рано водачът на главната опозиционна партия СИРИЗА Алексис Ципрас отхвърли втория изследователски мандат, а преди него от мандата през вчерашния ден се отхвърли и водачът на първата партия на изборите - Нова народна власт - министър председателят Кириакос Мицотакис.

Сега, откакто и тримата водачи на главните партии върнаха мандата за сформиране на съдружно държавно управление, се чака президентът да свика политическите водачи на петте партии, влезнали в Народното събрание, с цел да ревизира дали може да бъде образувано надпартийно държавно управление, което да води страната на нови избори. В случай на евентуалния вид такова държавно управление да не може да бъде формирано, президентът ще призове ръководителя на Държавния съвет, Върховния съд или Сметната палата да образуват служебно държавно управление, което да провежда изборите, отбелязва " Катимерини ".

Избраните на изборите на 21 май 300 депутати ще заседават в законодателния орган единствено един ден, евентуално на 28 май, когато ще положат клетва. Председателят и заместник-председателите на Народното събрание също ще положат клетва.

На идващия ден ще бъде публикуван президентски декрет за разформироване на Народното събрание и оповестяване на избори в период от 30 дни.

25 юни се смята за най-вероятната дата за осъществяване на вторите.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР