Ние сме ненадежден партньор за ЕС и НАТО, а утре

...
Ние сме ненадежден партньор за ЕС и НАТО, а утре
Коментари Харесай

Полк. Диман Георгиев: Президентската институция е най-голямата заплаха за националната ни сигурност

Ние сме обезсърчителен сътрудник за Европейски Съюз и НАТО, а на следващия ден няма да сме на масата до спечелилия Украйна

 За да се прочисти системата за сигурност - инспекция за преданост на всички чиновници от бранша, лустрация на всички приключили в някогашния Съюз на съветските социалистически републики, споделя пред Faktor.bg специалистът по интернационална и национална сигурност, претендент за депутат от партия КОД

Интервю на Мая Георгиева

-Г-н Георгиев, вие сте професионален боен, цялата ви трудова кариера е предходна в областта на националната сигурност и защитата, бил сте и на натовски задачи в чужбина, по какъв начин оценявате геполитическата обстановка, след мръсната война, която Русия стартира против свободна Украйна? Как тя се отразява на България?

-  Войната в Украйна и очертаващата се победа на украинския народ и Въоръжените сили на Украйна разместиха политическите пластове в света и в България за десетилетия напред. 
За страдание, за разлика от Украйна, България загуби хибридната война с Русия. Все отново, в тази сериозна обстановка, стана ясно кой кой е в българските политика, медии и служби и на кого се регистрира.

На основни места в политиката, службите и медиите са конфигурирани креатури на съветската страна, които тровят политическия живот, организират кремълските политики и се пробват да отклонят страната ни към един нечовечен, незаконен и наказан от свободния свят режим. 
Най-добре у нас това се вижда от последните реакции на президента Радев, съветниците му и подкрепящите го политици, анализатори и медии. Същите хора, за които до преди десетина дни войната не съществуваше и не желаеха да дадат и “един патрон за Украйна ”, през днешния ден “осъждат ” дейностите на Русия. Разбира се, те не го вършат по вътрешно разбиране. Страхуват се от възмездието на хората, които в един миг ще схванат, че са били предадени и лъгани, както и от съдружниците ни, които разкриха същинската същина на президента и кликата му. 

-  Но като че ли през последните седмици медиите и политиците все по-ясно приказват, кой е същинският провинен за тази война?
    
-  По медиите най-сетне войната към този момент се трансформира в съществена вест. Това обаче няма по какъв начин да заличи вредите, които бяха нанесени на България поради нашия “неутралитет ” и следствията, поради несъответстващата политика на нашия президент. Те ще ни тежат за десетилетия напред. Още повече, че проруските тези и внушения не престават да бъдат извеждани напред от подчинените на Румен Радев  даже и през днешния ден. 

Изключение от това " превръщане на палачинката " вършат Българска социалистическа партия и партиите на Янев и Костадин Костадинов, които са артикул на съветските служби и тяхната съществена задача е високо да прогласяват поддръжката си за Русия. Тяхна цел е отровения от съветската хибридна война и вътрешната агитация електорат, който ще ги следва през поредицата избори, които предстоят.

- Как в тази комплицирана обстановка нашите съдружници от Европейски Съюз и НАТО виждат страната ни?

-За нашите съдружници България е обезсърчителен сътрудник. С нас не се разменя разследваща информация, наши военни представители не се включват в групи и работни срещи на НАТО, на които се вземат действителни решения за поддръжка на Украйна на тактическо, оперативно и стратегическо равнище. България е в изолираност. 

-Дайте образци, по какъв начин да разпознаем тази изолираност?

- Тази изолираност си проличава най-добре по информацията, която службите дават на президента Радев. Анализирайки неговото изказване “Крим е съветски, кой да е ”, преминавайки през изказванието му “Войната ще свърши до дни и всичко ще се взема решение на масата на договарянията ” и стигайки до неговата “оценка ”, че всяка помощ за Украйна “само удължава спора ”, можем да изведем следните две благоприятни условия:
1. Службите не работят и не дават надеждна информация на президента, в резултат на което той приказва откровени глупости;
2. Службите дават нужната информация, само че президента я пренебрегва или не я употребява, тъй като получава нареждания какво да прави и приказва непосредствено от Кремъл.

Според мен истината е микс от двете благоприятни условия. Още с назначението на първото служебно държавно управление президентът смени шефовете на служби и сложи хора, които да му споделят това, което желае да чуе. Докладите на службите не отразяват обективно обстановката в света и изключително към спора в Украйна. 
Пример за това е последният отчет на Държавна организация “Разузнаване ”. В него Русия като агресор не съществува, Русия като опасност за националната ни сигурност не съществува. Мъгляви избрания и празни думи, от които не излиза наяве от къде тъкмо идват заканите за страната и в какво се показват те. 

Друг образец за пробив в системата за сигурност е работа “Военно разузнаване ”. Въпреки над 140-те тома доказателства и заричане за съд на шпионите, ръководени от някогашен началник на службата, все още нямаме безусловно никакви резултати. Тук е мястото да прибавя един малко прочут на необятната общност факт. От повече от десетилетие тази конструкция не е обезпечена в контраразузнавателно отношение. Преди тази активност се извършваше от ДАНС. Въпреки всички пробиви в службата, това събитие е към момента налице и ограничения не са подхванати. Военното разузнаване е място, където свободно си работят съветските шпиони и къртици, без никакъв външен надзор и противопоставяне. 

- Все по-натрапчиво е чувството, че президентът Радев издава спорни сигнали за войната против Украйна и виновността на Русия. Пред НАТО и Европейски Съюз приказва едно, пред жителите друго, печелим ли нещо от тази двойна игра?

-Политиките на Радев са тотална вреда за страната, само че той е прав за едно нещо. Маса за договаряния ще има и на нея ще се разисква нечия орис, само че това няма да бъде ориста на Украйна. Съдбата на Русия ще се взема решение там и ние няма да сме до спечелилия Украйна. Ние ще сме ненавиждани от украинския народ и презрени от съдружниците ни. Защото както споделя Мартин Лутър Кинг: “Идва време, когато мълчанието е изменничество ”. А ние продължаваме да мълчим оглушително.

В последните дни стана ясно, че страна от НАТО ще поеме командването на Батальонната бойна група, ситуирана у нас. Това е още едно доказателство, че съдружниците ни нямат доверие и не биха поверили секретна информация, обвързвана с ръководство и връзки на български военнослужещи.  И това решение е взето макар изказванията на Радев, че няма да разреши това да се случи. Явно, развиването на войната в Украйна и отслабването на режима в Кремъл правопропорционално трансформира мисленето му и най-малко на думи го връща в евроатлантическата орбита.

Но за мен няма никакво подозрение, че задачата сложена на Радев от съветските служби е торпилиране на политическия живот в страната, дискредитиране на партиите и прекопирване на съветския модел на държавно ръководство у нас. 

-Какво би трябвало да се направи, с цел да излезе България от тази позорна обстановка?

-Първо неотложно оказване на всякаква помощ, която ни е поискана от Украйна. Лъжите, че със остарялото съветско оръжие можем да си подсигуряваме каквото и да е обвързвано с националната ни сигурност, бяха разпилени по бойните полета на Украйна. То е освен неефикасно, само че и нездравословно за националната ни сигурност, тъй като поддръжката му и удължаването на неговия запас гълтам големи средства и попречва процеса на придобиване на нови, съвместими с нашите съдружници, въоръжение и техника. За Украйна българското оръжие е от голяма важност на живот и гибел.

Подлагане на инспекция за преданост на всички чиновници от службите за сигурност и МО. Лустрация на всички приключили в някогашния Съюз на съветските социалистически републики, както и на тези, за които има каквото и да е подозрение, че са работили или работят в полза на Русия. На всеки е ясно, че няма човек, приключил в Съюз на съветските социалистически републики, който да не е бил обект на вербовка, по един или различен метод. Със сигурност съветските служби имат компромати, с които държат тези хора в послушание и по този начин посредством тях управляват службите и МО. По този метод ще помогнем и на тези, които се срамят от това, което правят във щета на България, само че нямат различен излаз, заради гореспоменатите зависимости.

Разследване на всички случаи, в които наши съдружници са се оплакали от опити за шпионаж в интерес на Русия и неотложно уволняване на  забърканите. 

Оповестяване на най-богатите българи, свързани с някогашните наши и актуалните съветски служби.
Оповестяване на обвързваните с тях медии. 

Ограничаване на опцията президентът да се занимава с несвойствени за институцията и непредвидени от конституцията действия.

В момента президентската институция е най-голямата опасност за националната ни сигурност.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР