Ние приказваме зле, студено, без сърце, а това не е

...
Ние приказваме зле, студено, без сърце, а това не е
Коментари Харесай

Антон Дончев: Мъчно ми е за случващото се в България, наистина е време разделно

 " Ние приказваме зле, студено, без сърце, а това не е нашият език. Това, което се случи сега в България – българи да се изправят против българи, да стане в действителност едно време разделно… Не може да имаш българско сърце и да не ти е мъчително за това, което се случва “.

Това споделя счита един от най-големите български писатели – Антон Дончев, който чества тази година своя 90-годишен празник.

Рожденият му ден стана мотив и за първи път на едно място да бъдат събрани всички български и задгранични издания на творбите му, както и ръкописът на безконечния разказ " Време разделно ". 

Антон Дончев стартира да написа стихове още в детска възраст, само че разгласява първата си книга едвам на 25 години. За първи път обаче той вижда книгите си, във всички издания, на едно място на своя празник.

" Както и се надявах, някои издания не съм ги виждал. Специално изданията на непознати езици – всяко издание е било за мен врата към една страна и за благополучие една страна, обитаема с другари. Благодарен съм на книгите си, тъй като посредством тях се срещнах с чудесни хора, които другояче нямаше да срещна “, споделя Антон Дончев, публицист.

Литературата е тази, която го води по целия свят.

" Един образец е Финландия – преведе ме посланикът на Финландия в България. Станахме другари, два пъти вървях там. Япония също. Японският ми преводач - два пъти издателството го праща да види ситуацията, да види Родопите. Самият аз вървях в Япония. Ако не бях написал тези книги, нямаше да мога да посетя тези прелестни страни “, изясни писателят пред бТВ.

След повече от половин век дейна кариера, която го води до най-високите етажи на литературата, той продължава да пази спомените за отминалите години.

" За страдание спомените са прекомерно доста и дори аз се мъча да ги подредя през годините, тъй като просто съм живял в три свята, които доста се различаваха между тях. Първо съм живял в Царска България, а на 9-и септември бях на 14 години. След това на 60 години стартира тъй наречените Преход. Трябва да ви кажа, че бяха разнообразни времена, заредени с друга сила. И не скърбя за нищо, само че доста малко мъдрост имаше в това, което се случи с България “, споделя Антон Дончев, публицист.

И на 90, акад. Дончев и през днешния ден продължава да се вълнува от всичко, което се случва с родината му. Но споделя, че желае по-често да чува думите " чест " и " достолепие ".

" Ние приказваме зле, студено, без сърце, а това не е нашият език. Това, което се случи сега в България – българи да се изправят против българи, да стане в действителност едно време разделно… Не може да имаш българско сърце и да не ти е мъчително за това, което се случва “, счита Дончев.

А дали това ще въодушеви идната му творба – остава да забележим.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР