Ние преговори по персоналния състав на кабинета няма да водим

...
Ние преговори по персоналния състав на кабинета няма да водим
Коментари Харесай

Все едно да се бият в съблекалнята. Денков отказва преговори с ГЕРБ и за зам.-министри

" Ние договаряния по персоналния състав на кабинета няма да водим с ГЕРБ. Казвам го още един път, в случай че би трябвало ще го потретя: не преговаряме за министри и за заместник-министри с ГЕРБ. "

Такава поръчка даде през днешния ден в ефира на Нова тв проектопремиерът с втория мандат - на " Продължаваме промяната-Демократична България " - акад. Николай Денков. Вчера обединяването показа състава на министерския си съвет, като още тогава Денков даде поръчка, че с ГЕРБ няма да се разясняват министрите. Но не бе по този начин еднопосочен във връзка с заместник-министрите. Т.е. през днешния ден се поправя. 

В коментар малко по-късно водачът на ГЕРБ Бойко Борисов още веднъж настоя за представители на неговата партия в този кабинет. Въпреки че ПП-ДБ имат решения на управленията си за неподкрепа на мандата на ГЕРБ, както и за формат, в който ГЕРБ взе участие.

Както е известно, в този проектокабинет като министър на финансите влиза Асен Василев. Съпредседателят на " Промяната " се явява неприемлива за ГЕРБ фигура, съгласно множеството изявления на нейните представители. Затова и Денков бе запитан през днешния ден кое е по-приемливо " да вървим на избори или да махнем едно име ".

" Да върнем диалога - първият мандат се държи от ГЕРБ. Така че няма нас какво да ни питат. От тук нататък всички въпроси би трябвало да бъдат към ГЕРБ. Те имат три избора: единият е да поддържат този кабинет, когато му пристигна времето с втория мандат, другият - да си създадат техен кабинет на малцинството и да си търсят поддръжка от другите партии, третият вид е да си създадат кабинет с Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи - " Хартиена коалиция " и да си ръководят ", отвърна той.

На въпрос въпреки всичко, Политическа партия и Демократична България до каква степен са склонни на корекции, даде състезателен образец:

" Аз си се представям като един треньор, който с един екип би трябвало да излезе и да завоюва мача. Представете си в този момент, че имате два екипа с двама треньори, които нямат никакво доверие между тях и ги пуснете на терена. Ами в случай че единият вика " тичайте напред ", другият споделя " тичайте обратно ", по какъв начин ще работи тази структура? "

След което надгради вчерашния образец по какъв начин не вижда Асен Василев и Делян Добрев (ГЕРБ) на една маса в Министерския съвет със:

" Все едно да се бият в съблекалнята. "

" Там е мястото на Асен Василев. Аз вярвам, че той може да оправи кашата с финансите, която бих споделил забърка финансовото министерство. Не може единия ден да казваш имам бюджет с 3% недостиг, на идващия, по някаква политическа поръчка, с 6% " - съобщи още проектопремиерът, само че не уточния чия е политическата поръчка.

На въпрос  - а къде в този кабинет са фрагментите на Демократична България, Денков уточни, че щяло да има доста борби в Народното събрание, където те решили да останат, като даде образец с някогашния министър на електронното ръководство Божидар Божанов, който декларирал, че ще е по-полезен в писането на прецизирано законодателство.

Отново съобщи, че с втория мандат ще се търси поддръжка от всички останали парламентарни групи, в това число Движение за права и свободи. Не било " естествено " първо да се изиска от ГЕРБ.

Стана ясно и че от ПП-ДБ не са се отказали от концепцията си те да сформират изпълнителната власт, а ГЕРБ да получи повече парламентарен надзор посредством комисиите, като се наруши правилото за пропорция съгласно размера на парламентарните групи при разпределянето на състава им. Както Клуб Z писа, от обединяването оферират на ГЕРБ отрасловата комисия по районна политика да дава мнения по разноски за общините за 2 милиарда лв.. От думите му през днешния ден се разбра, че тази комисия ще се " държи " от партията на Борисов.

Той към този момент разяснява един път тази идея за " разделение на управляващите ", като я иронизира - че на процедура на ГЕРБ не се предлага кой знае какво, защото Народното събрание по конституция управлява Министерския съвет.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР