Ние, общински съветници от групата на СДС - гражданите остро

...
Ние, общински съветници от групата на СДС - гражданите остро
Коментари Харесай

Декларация относно вандалския акт и поругаването на паметника на жертвите на тоталитаризма

Ние, общински съветници от групата на Съюз на демократичните сили - жителите остро осъждаме вандалския акт и поругаването на паметниците, които служат за респект и спомен на жертвите на тоталитаризма в нашия район.

Осъждаме случая, засягащ паметника на жертвите на тоталитаризма в град Русе, намиращ се в градинката на площад " Оборище ", както и неговите към този момент незнайни създатели.

Паметникът в началото бе надраскан, а по-късно върху него бе сложена тоалетна паница, боядисана в синьо и жълто. Този хулигански и вандалски акт съставлява надълбоко непознаване на българската история, показва пренебрежение и равнодушие към паметта на почтени българи – страдалци, жертва на развихрилите се безчовечен пристрастености на малограмотни хора, завзели властта в България, подкрепени от дулото на руския шмайзер.

Русенци са изключително чувствителни към всеобщото изтребване на цвета на българската нация – индустриалци, интелектуалци, учители – хора, будители на народа.

Русе в никакъв случай няма да не помни Директорът на Мъжката гимназия господин Нико Просеничков и неговата брачна половинка – госпожа Тонка Обретенова – Просеничкова, внучка на Баба Тонка, убити без съд и присъда в първите дни след преврата на 9 септември 1944 година Гробът им и до момента не е прочут.

Такава е ориста на хиляди българи, станали жертва на нарушители.

Хиляди са и жертвите на Народния съд, издал смъртни присъди на депутати, офицери, министри, учители, актьори, публицисти, художници. Черната дата 1 февруари 1945 година ще остане в историята ни – на този ден почитаме отнетия живот на интелектуалния хайлайф на страната ни. За десетки години е прекратено естественото развиване и последователност в българската просвета.

Настояваме органите на властта да разкрият причинителите на вандалските дейности и незабавно да ги предадат на правораздаването за налагане на обективни санкции.

Този неправилен и непоносим акт е предизвестие към демократичната общественост в България – да пази историческата памет и да уважава жертвите на незаконния комунистически режим в България, да не позволява подигравка с паметта на свидните жертви!

Станимир Станчев,

Председател на СДС-Русе

Дата: 16.02.2024 г.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР