Нидерландия ще узакони евтаназията на деца от една до 12

...
Нидерландия ще узакони евтаназията на деца от една до 12
Коментари Харесай

Прекалиха! В Нидерландия разрешиха евтаназията на деца с тяхно съгласие

Нидерландия ще узакони евтаназията на деца от една до 12 години, намиращи се в последна фаза на нелечимо заболяване, съобщи Франс прес, представена от

Министърът на опазването на здравето Хуго де Йонге заяви, че ще приготви съответната нормативна уредба, и уточни, че решението на управляващите се базира на експертни проучвания, съгласно които болните деца, намиращи се в такова положение, изпитват големи премеждия.

Евтаназията на хора над 12-годишна възраст, които могат да дадат единодушието си, към този момент е законна в Нидерландия.

Разрешена е и евтаназията на бебета на възраст до една година със единодушието на родителите им. Към сегашния миг обаче към момента не е разрешена евтаназията на деца на възраст от една до 12 години.

Причината за това е разногласието дали децата от тази възрастова категория могат да взимат сходно решение сами, отбелязва Франс прес.

Де Йонге изясни, че съгласно проучване, направено от медицински експерти по молба на нидерландското здравно министерство, ще се евтаназират сред пет и 10 деца годишно.

Проучването демонстрира, че измежду лекарите и родителите на деца, страдащи от нелечимо заболяване, има нужда от това да може да бъде слаган завършек на живота на тези страдащи деца, които изпитват ужасни страдания и ще починат в обозримо бъдеще, посочи нидерландският министър в писмо до Народното събрание.

През 2002 година Нидерландия и прилежаща Белгия станаха първите страни, узаконили евтаназията. През 2014 година Белгия първа в света легализира доброволната евтаназия на деца, като Нидерландия бързо последва нейния образец, напомня Франс прес.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР