Нещата на хартия изглеждат чудесно, но реалността показва, че Националната

...
Нещата на хартия изглеждат чудесно, но реалността показва, че Националната
Коментари Харесай

Здравният министър е недоволен как се изпълнява програмата за насърчаване на донорството

Нещата на хартия наподобяват отлично, само че действителността демонстрира, че Националната стратегия за поощряване на донорството и подкрепяне на трансплантацията не се извършва в нужния размер. Това е коментирал министърът на опазването на здравето проф. Костадин Ангелов по време на видеоконферентна среща с районните и регионалните координатори по донорство.

В рамките на срещата са били дискутирани аргументите за дребния брой донорски обстановки през актуалната пандемична година, осъществяването на Националната стратегия за поощряване на донорството (2019-2023 г.), както и усложненията, които координаторите и трансплантолозите разпознават в работата си.

През тази година са осъществени едвам 4 донорски обстановки, като първата беше чак през август месец, откакто осъществяването им беше спряно няколко месеца поради изключителното състояние. В резултат досега са направени 2 бъбречни трансплантации, 1 сърдечна и 6 чернодробни, като 2 са от трупен и 4 от жив донор.

За съпоставяне последните години се осъществят по 16-19 донорски обстановки, което също е доста малко и това слага страната ни измежду страните със зле развито донорство в Европа. В последната година Министерството на здравеопазването си сложи за цел да реанимира донорството и трансплантационната активност. Ведомството изготви Национална стратегия и организира и осведомителна акция, след която у обществото за даряване на органи при положение на мозъчна гибел на член от фамилията. Държавата си а, което към този момент остава мъчно постижимо.

Във вторник Ангелов е разискал със експертите логистиката от възникването на донорската обстановка до реализирането на трансплантацията, както и преумората на координаторите по донорство в изискванията на Covid-19, защото в множеството случаи те са анестезиолози и реаниматори и лечебните заведения изпитват кадрови недостиг.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР