Тленните останки на цар Фердинанд ще бъдат върнати в България

...
Тленните останки на цар Фердинанд ще бъдат върнати в България
Коментари Харесай

Тленните останки на цар Фердинанд се връщат в България 76 г. след смъртта му

Тленните остатъци на цар Фердинанд ще бъдат върнати в България за пръв път след му, заяви на персоналната си страница Симеон Сакскобурготски. Пренасянето на тленните остатъци се чака до месец.
 
Фердинанд I умира в град Кобург през 1948 година, а тялото му е положено краткотрайно в криптата на католическата черква " Св. Августин " в същия град.
 
В годината на гибелта му погребението на царя в България е било изцяло невероятно предвид на болшевишката тирания и руска окупация, както и следвоенния интервал в цяла Европа, макар огромното му предпочитание и това на околните му.
 
" След демократичните промени бяха основани няколко инициативни комитети, чиито старания в тази посока не се увенчаха с триумф, макар положителните планове на уредниците им ", написа Сакскобурготски.
 
" Днешните условия на народна власт и почитание към историята разрешават тленните остатъци на цар Фердинанд да бъдат положени за безконечен покой в фамилната крипта на обичания му замък " Врана " в София. Така ще се отдаде нужната респект към един дълготраен държавен глава и главнокомандващ, който макар редица спорни оценки за някои моменти от ръководството му е дал доста за развиването и модернизацията на страната ни ", приключва известието. 
 
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР