Неправителствените организации да подават декларации пред Министерството на финансите за

...
Неправителствените организации да подават декларации пред Министерството на финансите за
Коментари Харесай

Патриотите искат НПО да отчитат всеки приход над 1000 лв. от чужд донор в нов регистър

Неправителствените организации да подават заявления пред Министерството на финансите за всеки доход над 1000 лв. от задгранично финансиране и да бъдат вкарани в специфичен указател. Освен това хората, които ръководят фондации, сдружения и читалища с външно финансиране, да подават имуществени заявления като политиците, магистратите и други заемащи висши държавни длъжности. Такива ремонти оферират " Обединени патриоти " в Закона за юридическите лица с нестопанска цел. Мотивът е, че сега в българското законодателство липсва бистрота по отношение на източника на средствата на финансиране на тези организации.

През последните години въпросът с външното финансиране на неправителствените организации от време на време изплува като приоритет на българските ръководещи и повода постоянно е една и съща – съществуването на сериозни и самостоятелни анклави в обществото, които не са финансово подвластни от държавното управление и околните до него предприемачи.

И сега всички предприятия с нестопанска цел - сдружения, фондации и читалища и др, без значение дали са в социална или в частна изгода, са длъжни да подават годишен доклад за активността си, годишен финансов доклад и данъчна декларация, като се регистрират по едно и също време пред Национален статистически институт, Национална агенция за приходите и Регистъра на юридическите лица с нестопанска цел към Агенцията по вписванията.

Депутатите от Обединени патриоти обаче считат, че активността на организациите е непрозрачна: " В настоящото българско законодателство, за разлика от другите европейски страни, липсва правна уредба, въз основа на която да се реализира бистрота по отношение на източника на средствата на финансиране на юридическите лица с нестопанска цел и тяхното предопределение. Поради това предлагаме основаването на специфичен указател към Министерството на финансите, в който да се отразяват всички източници на средства за финансиране на активността на юридическите лица с нестопанска цел за реализиране на общественополезна активност, както и тези в частна изгода в размер над 1 000 лева, когато източниците на финансиране са от непозната страна или от задгранично физическо или юридическо лице, като се изключи получените от Европейския съюз средства, за реализиране на бистрота по отношение на финансирането им ".

Поправката планува при несъблюдение на тази наредба организациите да могат да бъдат санкционирани от 200 до 2000 лв. и даже министърът на финансите да може да изиска по партидата на юридическото лице да се впише служебно, че е с краткотрайно спрян статут в социална изгода .
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР