Непълен и забавен отговор на парламентарен въпрос стана повод лидерът

...
Непълен и забавен отговор на парламентарен въпрос стана повод лидерът
Коментари Харесай

Заради Бойко Рашков, ДПС говори за отстраняване на председателя на парламента

Непълен и занимателен отговор на парламентарен въпрос стана мотив водачът на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ да заприказва за процедура за отстраняването на Никола Минчев от поста ръководител на Народното събрание. Действието се разви тази заран, като обаче историята си има " опашка ".

Става въпрос за въпрос, заложен от Карадайъ към министъра на вътрешните работи по реда на парламентарния надзор още на 15 декември. Въпросът е обвързван с отдавнашната теза на Движението - че по време на предизборните акции предходната година е бил реализиран " тормоз " над деятели на партията. От най-малко две седмици насам всяка заран Карадайъ се изправя на парламентарната естрада, обръщайки се към Никола Минчев да обърне внимание на Бойко Рашков, че към момента не е получил отговор на заложения въпрос. На което ръководителят на Народно събрание дава отговор непроменяемо, че ще сезира министъра.

Така стигаме до днешната поредна престрелка. Карадайъ още веднъж се изправи на трибуната, с цел да разгласи, че отговор няма. На което Минчев отвърна - че подобен е постъпил и е на уеб страницата на Народното събрание в профилираната секция (според датата - на 17 януари).

Карадайъ обаче възрази. Това не било отговор. Причината е, че във въпроса му категорично се изисква използването на документи, каквито Рашков не е изпратил в Народно събрание.

" На 15 декември съм задал въпрос на Бойко Рашков и до през днешния ден не съм получил желаните документи. Току-що погледнах в уеб страницата на Народно събрание - на статуса на заложения въпрос от мен стои, че е отговорено на моя въпрос. Влезте в ролята на ръководител на Народно събрание и министрите да ми дават желаната информация, както повелява конституцията. Ако не можете да свършите тази работа, освободете това място, с цел да може различен да извършва правилно функционалностите и отговорностите на ръководител.

Щом това писание съгласно вас е отговор на моя въпрос към Бойко Рашков, значи ще би трябвало да влезем в процедура на оставката на ръководителя на Народно събрание... ", съобщи водачът на Движение за права и свободи.

А Минчев отвърна, че възражението на Карадайъ е сведено до знанието на вътрешния министър.

Рамо от ГЕРБ

След Карадайъ на трибуната излязоха поредно депутатите от ГЕРБ Николина Ангелкова и Иван Тотев. Ангелкова се оплака, че въпросите й към министър-председателя Кирил Петков били връщани (честа процедура при ГЕРБ, когато председателката Цвета Караянчева не допускаше въпроси към премиера тогава Бойко Борисов), а тя питала за туризма, който " е водоравен бранш, не зависи директно от компетенциите на министъра на туризма ". Тотев се оплака от същото - само че поради въпроси към вицепремиера и министър на финансите Асен Василев. И в умозаключение съобщи, че в случай че има инициирана процедура по отстраняването на Никола Минчев, щял да гласоподава със " за ".

Процедурата

Според правилника за активността на Народното събрание ръководителят на Народно събрание (и заместниците му) могат да бъдат предварително освободени:
по тяхно заявление, по документално предложение минимум на една трета от всички народни представители, когато е налице справедлива неспособност за осъществяване на отговорностите или редовно превишаване на правата, или редовно несъблюдение на отговорностите в границите на тяхната подготвеност и по документално предложение на парламентарната група, към която принадлежат.

Тоест, с цел да стартира една такава процедура, визирана от Карадайъ, трябват подписите на 80 народни представители. При тази догадка предлагането се слага на гласоподаване на първото съвещание след деня на постъпването му, като се дава право на лицето да бъде изслушано. Предложението е признато, в случай че за него са дали своят вот повече от половината от присъстващите народни представители.

Въпросът

Иначе Мустафа Карадайъ развива тезата, че в централата на партията са постъпили голям брой сигнали за дейности на Министерство на вътрешните работи по време на предизборните акции и самите избори, против кметове, членове, деятели и прочие на Движението. Пак споделя за това, че били карани да подписват предупредителни протоколи " с неразбираемо и спорно наличие ", като в голям брой от тях имало предизвестие да не вземат участие в акцията и вота.

Карадайъ желае да знае какви инструкции е са били давани към състава на Министерство на вътрешните работи и оказван ли е напън върху актива на Движение за права и свободи, като на финала е показал, че изисква документи за всеки съответен случай - мотива, основанието, напътствията и прочие

Отговорът

В отговор Рашков показва, че управлението на министерството (тогава той бе вицепремиер и длъжностен министър) не е давало инструкции към състава на Министерство на вътрешните работи по отношение на гласоподаватели, деятели, партийни членове и прочие на партиите, участнички във вота.

" Не са известни случаи жители да са привиквани без законно съображение да подписват предупредителни протоколи ", показва още Рашков.

Министерството работило превантивно, на база " задоволително съображение " за съмнение, че някой може да извърши закононарушение срещу изборните права на жителите.

Посочва се още, че всички събрани материали са изпратени в прокуратурата. Приложени документи, каквито Карадайъ изисква, в действителност няма.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР