Неотдавнашните финансови проблеми на Silicon Valley Bank (SVB) предизвикаха вълнообразен

...
Неотдавнашните финансови проблеми на Silicon Valley Bank (SVB) предизвикаха вълнообразен
Коментари Харесай

Имплозията на SVB предизвика паника и рязък скок на сделките на DeFi пазара

Неотдавнашните финансови проблеми на Silicon Valley Bank (SVB) провокираха вълнообразен резултат в бранша на децентрализираното финансиране (DeFi), както оповестява DappRadar, платформа за пазарна информация.

В новия отчет на DappRadar се отбелязва, че DeFi бранша е мощно предразположен на пазарни терзания и сривове, което е видно от неотдавнашния спад на цената на USDC , втората по величина постоянна монета по пазарна капитализация.

Загубата на фиксация на USDC към щатския $ се дължеше на това, че Circle, емитентът на стабилната монета разкри, че има $3.3 милиарда от своите $40 милиарда запаси, заседнали във банкрутиралата Silicon Valley Bank. Внезапният спад в цената на USDC провокира суматоха измежду вложителите, което докара до всеобщи разпродажби и понижаване на общата заключена стойност (TVL).

TVL съставлява общият капитал, съхраняван в смарт контракти на даден блокчейн и се пресмята посредством умножаване на размера на обезпечението, заключено в мрежата, по настоящата стойност на активите.

На 11 март, след срутва на SVB и обезценяването на USDC, DeFi пазарът означи забележителен спад на TVL, намалявайки с 9.6% от $79.28 милиарда до $71.61 милиарда. Въпреки това новината от 13 март, че аварийният депозит на USDC, държан в Silicon Valley Bank, е изцяло наличен за обществеността, спомогна за стабилизирането на пазара. Това известие докара до 13% нарастване на TVL, достигайки $81.15 милиарда.

Докладът на DappRadar също по този начин отбелязва внезапен растеж на неповторимите дейни портфейли, взаимодействащи с DeFi контракти. Броят им се е нараснал с 13% от 421,026 на 8 март до 477,094 на 11 март. Броят на транзакциите също се е нараснал с 23% от 1,356,483 на 1,668,992 през същия интервал.

Скокът в интензивността на DeFi се дължи основно на децентрализирания продан (DEX) Uniswap. Uniswap V3, една от най-популярните DEX платформи, означи доста нарастване на броя на неповторимите дейни портфейли (UAW), като в събота, 11 март, надвиши 67,000, с размер от $14.4 милиарда – най-високата стойност, записана в миналото за V3.


 


Броят на UAW достигнал 67,000 е най-високият, регистриран за Uniswap Dapp от лятото на 2021 година насам. Освен това междинният размер на транзакциите на Uniswap V3 в събота беше $170,080, което демонстрира, че Етериум DeFi китовете са били доста дейни през уикенда.

Въпреки волатилността на DeFi пазара, секторът продължава да пораства, а TVL доближава нови върхове. Неотдавнашният спад, породен от срутва на SVB и обезценяването на USDC, демонстрира уязвимостта на бранша към пазарните опасения. Също по този начин обаче акцентира и устойчивостта на DeFi в условия на компликация.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР