Необичаен соларен проект на арабски учени има добри перспективи за

...
Необичаен соларен проект на арабски учени има добри перспективи за
Коментари Харесай

Слънчева кула ще осигурява електричество ден и нощ


Необичаен слънчев план на арабски учени има положителни вероятности за реализация
(снимка: CC0 Public Domain)

В търсене на постоянен източник на възобновима сила учени от Йорданския механически университет Ал-Хюсеин и Катарският университет моделираха „ слънчева ” кула с височина към 200 м, която може да генерира електричество освен денем, само че и през нощта. 

Вертикално насочените турбини в кулата ще ръководят въздушни потоци нагоре и надолу, като по този метод ще работят непрестанно, в режим 24/7, заяви за новаторската разработка NewAtlas.

Системата се назовава TTSS (Twin technology solar system) или „ слънчева система с двойна технология ”. Гигантски колектор вид оранжерия с диаметър 250 м ще събира нагорещен въздух от огромна повърхност и ще го изпуска през отвор в центъра с диаметър 13,6 м. Въздушният поток, който нахлува в кулата с височина 200 м, ще върти огромна турбина в основата на тръбата.

Около тръбата се основава редица от 10 сегментирани секции, всяка с широчина 1,8 м, обхващащи централната тръба по окръжност. В тези сектори въздухът “тече ” надолу, тъй като във висините е по-студено, в сравнение с в дъното. За да се форсира потокът, в горната част на всеки сектор ще се пръска влага под формата на мъгла, което в допълнение ще охлажда въздушните маси. В долната част на всяка секция ще има по една дребна турбина.
още по темата
Подобна апаратура ще работи освен денем, само че и през нощта, когато централната турбина ще се изключва, само че заради температурната разлика, придвижването на въздушният поток от горната страна надолу ще се поддържа.

Моделирането въз основа на локалните условия демонстрира, че планът може да генерира общо 753 MWh електрическа енергия годишно. Възходящият поток ще обезпечи 350 MWh (но единствено при слънчева светлина), а низходящият поток при денонощна работа ще създаде към 400 MWh.

Остава казусът със забележителната консумация на вода за изстудяване с мъгла, тъй че планът ще бъде стеснен във връзка с местата за инсталиране, макар че предлагането е обещаващо за потребление в пустинни региони с парещ климат.

И най-после, архитектурата на слънчевата кула може хармонично да се съчетае с арабската просвета, което ще ѝ придаде специфичен сексапил, а това е сериозен претекст за разгръщането на сходни съоръжения.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР