Необходим е спешен демонтаж, преместване и реставрация на Паметника на

...
Необходим е спешен демонтаж, преместване и реставрация на Паметника на
Коментари Харесай

МОЧА се нуждае от спешен демонтаж и реставрация

Необходим е незабавен ремонт, пренасяне и реституция на Паметника на Съветската войска в София . Това е открила регионалната администрация в столицата, която изследва положението на монумента, оповестява Българска национална телевизия.

Експертното мнение демонстрира необходимост от незабавна реституция, като за задачата е нужен ремонт и пренасяне.

Паметникът не е поддържан през последните 70 години, в резултат на което в бронзовите отливки са се появили пукнатини и има действителна заплаха от обособяване на детайли от фигурите.

Налице са и пукнатини при свързването на частите, тежка разяждане на укрепващата железна структура и " бронзова болест " (меден хлорид).
 Падна част от оградата на МОЧА
Падна част от оградата на МОЧА

Паметникът е един от най-спорните в България

Заключението е, че освен това положение на монумента са вероятни съществени произшествия с жители. За да се предотвратят, би трябвало да бъде, което ще се случи в границите на днешния ден.

Съгласно решението на Столичния общински съвет следва пускане на социална поръчка за реституция на бронзовите фигури и барелефи, както и за правене на план за трайното им пренасяне.

Отбелязва се, че реставрацията ще резервира художествената стойност на скулптурите, с цел да могат да бъдат изложени като експонати на място, което ще бъде несъмнено след обширен обзор на всички благоприятни условия.

Припомняме, монументът е един от най-спорните в България, като от началото на войната на Русия в Украйна се усили натискът за. Сред предложенията беше той да бъде подложен в Музея на социалистическото изкуство.

От регионалната администрация на София пък взеха решение Причината е, че тяхна инспекция откри, че паметникът се разрушава и би трябвало да бъде обследван преди преместването.

Решението провокира а бранители на МОЧА даже Именно това в последна сметка докара до слагането на железни ограждения към паметника.
 Лепнаха на МОЧА табели, информиращи, че сме били окупирани от Съветската войска
Лепнаха на МОЧА табели, информиращи, че сме били окупирани от Съветската войска

Авторите са арестувани и преди - за изобразяване по паметника и счупена плоча на монумента
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР