Некомпетентността на кандидат-депутат показва -10 пъти разминаване от реалните факти,

...
Некомпетентността на кандидат-депутат показва -10 пъти разминаване от реалните факти,
Коментари Харесай

ББК „Пътища“: Некомпетентността на депутат на Киро показва 10 пъти разминаване от реалните факти

Некомпетентността на кандидат-депутат демонстрира -10 пъти разминаване от действителните обстоятелства, декларират в своя позиция от ББК „ Пътища “. В нея те опровергават изнесените изказвания в обява озаглавена „ Да поговорим за пътища … и техните поправки “ на някогашния заместител министър на финансите и претендент за народен представител от политическа партия „ Продължаваме промяната “ Андрей Цеков.

„ Съпредседателят на Междуведомствената работна група, назначена по самодейност на тогавашния министър на районното развиване и благоустройството Гроздан Караджов и министър на финансите Асен Василев, е неприемливо да не познава обстоятелствата и да популяризира освен некадърно мнение, само че и откровени неистини “, декларират още от ББК „ Пътища “.

Ето и цялата им позиция:

„ Българска браншова камара „ Пътища “ изрично опровергава изнесените изказвания в обява озаглавена „ Да поговорим за пътища … и техните поправки “ на някогашния заместител министър на финансите и претендент за народен представител от политическа партия „ Продължаваме промяната “ Андрей Цеков.

Като формален представител на пътно-строителния отрасъл в България сме длъжни да внесем изясненост пред обществото за неграмотността на Промяната и представляващите я.

За да бъде асфалтиран път са нужни: фреза, камиони за изнасяне на фрезования материал, метачна машина, водоноска, машина за разпространяване на емулсия, цистерна за емулсия с транспортно средство, камиони за доставка на асфалта, асфалт, асфалтополагач, минимум 2 валяка и най-малко четири индивида, отвън водачите и механизаторите и геодезист с нужното съоръжение за предоставяне на равнища на пътя, според софтуерния план.

В материалът си съпредседателят на Междуведомствената работна група, която оценяваше плановете за Текущ ремонт и поддържане твърди, че разходът за асфалт на кв. м. е приблизително 20 кг. Това значи че дебелината, с която ще се постави новия асфалт е 0,8 см. /8 мм/, това по принцип е невероятно за общоприетия асфалт по простата причина, че диаметърът на каменните фракции, които се употребяват за асфалта са с по-голям диаметър – стигащ до 12 мм.

Разходната норма според Техническата Спецификация на АПИ е 96 кг асфалтова примес за кв.м. при 4 см. дебелина на пласта. Това е и общоприетата дебелина на износващ асф. слой, която се извършва и това се ревизира доста елементарно с взимане на ядки.

Това е в случай че се извършва предпазен ремонт, т.е. изцяло преасфалтиране на пътното платно.

Когато се извършват тъй наречените кръпки на отчасти злепоставен асф. слой, тогава интервенциите са доста повече, и то ръчни, като изрязване на компрометираната повърхност с фугорез, изваждането ръчно на остарелия асфалт със профилиран инструмент, издухване на работната повърхнина с моторна духалка, обмазване на ръбовете и главната повърхност с течен битум, полагане на нова асф. примес и предоставяне на равнище на кръпката. В множеството случаи това също се прави ръчно и е много времеемко. И тук има уплътняване с уплътнителна техника, култивиране на получените фуги сред нови и остарял асфалт с течен битум и поръсване по-късно с каменно брашно.

Средно машинно-смяната на асфалтополагач коства 1300 лева, а за валяк към 500 лева на ден. Недопустимо е да се внушават лъжа пред обществото и това са единствено машините които са посочени от Цеков. В осъществяването вземат участие още голям брой съоръжение.

В текста си Цеков твърди, че „ Единичната цена за кв. м положен асфалт ще е 1500: 25 = 60 лева “. Българска браншова камара „ Пътища “ е безапелационна, че няма цена от 60 лева на кв.м. в договорите за Текущ ремонт и поддържане на Републиканската пътна мрежа. В договорите за ТРП по РПМ има ясно разграничени цени при осъществяване на изцяло асфалтиране и осъществяване на единични кръпки.

Цената за отчасти изкърпване на кв.м е сред 25 и 30 лева, а за изцяло преасфалтиране на път е сред 16 и 18 лева за кв.м.

Относно изказванието, че „ Цената на асфалта е към 1 лева за кг. “. Проста сметка прави 1000 лева на звук. Реалността е друга, цената даже сега с инфлацията е към 200-240 лева за звук, а когато са изпълнявани възлаганията по ТРП цената е била към 100-120 лева

Некомпетентността на кандидат-депутата демонстрира -10 пъти разминаване от действителните обстоятелства. Съпредседателят на Междуведомствената работна група, назначена по самодейност на тогавашния министър на районното развиване и благоустройството Гроздан Караджов и министър на финансите Асен Василев, е неприемливо да не познава обстоятелствата и да популяризира освен некадърно мнение, само че и откровени неистини. В неговите пълномощия беше да запише в отчета, че фамозните 1,5 милиарда „ откраднати “ лв. не би трябвало да се заплащат, само че той не го направи, тъй като и тогава и в този момент знаеше, че това са неистини и няма такава кражба!

ББК „ Пътища “ напомня, че господин Андрей Цеков изнесе погрешни изказвания в общественото пространство преди време, по отношение на тръба за 1 млн. лева, която в никакъв случай не е била възлагана за осъществяване и не е разплащана от страната.

Като представители на пътно-строителния отрасъл в България показваме своето голямо безпокойствие от разпространяването на некомпетентни, високопарни изявления. Републиканската пътна мрежа към този момент близо година и половина е неподдържана, което заплашва живота на всички български жители. Липсата на държавническо държание, от страна на сходните на господин Цеков, докара до трагичното положение на пътната инфраструктура. “
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР