Не приемам да се опитваш да правиш печалба на гърба

...
Не приемам да се опитваш да правиш печалба на гърба
Коментари Харесай

Корнелия Нинова: Актуализацията на бюджета ще повиши доходите и ще стабилизира икономиката

Не одобрявам да се опитваш да правиш облага на гърба на хората в рецесията, както вършат някои търговци

Интервю на вицепремиера и водач на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова в предаването “Защо, господин министър? ” по бТВ

Защо арестуваха Бойко Борисов?

Заради съмнения за корупция.

Вие, като правист, какво оценка давате на дейностите на Министерство на вътрешните работи и Бойко Рашков?

Точно тъй като съм правист не бих дала оценка за доказателства, които не познавам. Бих могла обаче да кажа мнението си по какъв начин би трябвало да се развие този случай. Смятам, че прокуратурата трябваше да образува досъдебно произвеждане и да стартира събиране на доказателства. След което, в двумесечен период, да излезе пред обществото и да съобщи: “Събрахме задоволително доказателства. Повдигаме обвиняване на Борисов и Горанов и внасяме обвиняване в съда ” или “Не събрахме задоволително доказателства. Прекратяваме делото. ”

Само че дотук стана ясно – Менда Стоянова беше оповестена за задържана без да е. Европейската прокуратура първо разбрахме, че взе участие, след това – не взе участие. Разследващите служители на реда се оказаха в Министерския съвет. Живеем ли в правова страна или към този момент не, г-жо вицепремиер?

Живеем в правова страна. Но от всички нас зависи това да е по този начин и да продължава да е по този начин.

Ако тези процесуални нарушавания са позволени, кой носи отговорност за тях?

За процесуалните нарушавания би трябвало да се произнесе съдът или прокуратурата – органите, които дават отговор за това, откакто и в случай че се стигне до тях. По някои процесуалното нарушаване може да е спънка за продължение на делото.

През годините ние неведнъж сме чували Вашите рецензии към акциите на ГЕРБ, за които по-късно, през присъди в Страсбург, България е платила над 1 млн. лева на хора, които са били задържани и са имали искания. Възможно ли е в този момент да плащаме още веднъж?

Не, не мисля. Чисто официално не виждам нарушавания в процеса по претършуване, обиска, изземване и така нататък Видяхте, че няма нито принуждение, нито унизителни за човешкото достолепие фрагменти, на каквито сме били очевидци в предишното при господин Цветанов. Така че нямам доверие това да докара до неоправдателни присъди.

Арестуваните споделиха друго.

Тяхно право е да си търсят правата. Накрая се произнася съдът.

Прокуратурата също по този начин регистрира тези нарушавания в реда, по който се правят дейностите на Министерство на вътрешните работи.

Тази борба сред Министерство на вътрешните работи и прокуратурата е нездравословна изобщо за възприятието за правдивост, което хората желаят да усетят. Докато Министерство на вътрешните работи и прокуратурата мерят какви доказателства кой събрал или не събрал, няма да има правдивост. Затова считам, че прокуратурата би трябвало да се намеси по-решително. Можеше от дълго време да е образувала досъдебното произвеждане по отчета на Агенцията за държавна и финансова ревизия, по свидетелски показания. Да си е провела процеса по събиране на доказателства и да е дала изясненост на обществото – има закононарушение, няма закононарушение – и да се завърши въпросът. С това туптене на топката, прекачване на отговорност и обвиняване само към Министерство на вътрешните работи няма да се стигне до оня резултат, за който хиляди хора стачкуваха по площадите.

Вие сте вицепремиер. Знаехте ли за акцията?

Не.

Как научихте?

От медиите.

Обиди ли Ви това, че научихте от медиите за дейностите на Министерство на вътрешните работи?

Не. Но ми се коства, че не е редно.

Кой беше верният метод?

Може би да го обсъдим авансово или най-малко да бъда осведомена, с цел да имам подготвеност за реакция. Но разбирам и сътрудниците, че са се опитвали да запазят дейностите в по-малък кръг хора, с цел да не изтече информация.

От Вас да изтече информация? Какво е доверието сред съдружните сътрудници следователно?

Не съответно от мен, а да се разисква в по-широк кръг имам поради. Така че разбирам, че са затворили информацията в по-тесен кръг точно с това желание.

Кой носи политическата отговорност за тази акция?

А за какво би трябвало да се носи политическа отговорност? Бойко Борисов не е по-различен от никой български жител. Сигурно си спомняте аз, като водач на опозицията, бях свалена от трибуната в Народното събрание и бях изгонена от Народното събрание. И до момента се води делото в Страсбург, тъй като считам, че тогава бяха погазени правата за свободно изложение на мнение, за свободно слово, за рецензия към премиера. Никой не е предпазен. Всички сме равни през закона. Това, че някой е някогашен министър председател или водач на опозицията не го прави недостижим.

Има ли смисъл изобщо, г-жо Нинова, да обсъждаме тематиката за форсмажора или той към този момент отиде в коша?

Има огромен смисъл. В последните дни се изговориха доста погрешни неща и доста небивалици от хора, които може би не познават материята. Всякакви представители чух, освен политици – анализатори, икономисти – да споделят, че това е безсмислено, че няма потребност, даже някои споделиха, че такава формула не съществува в българското законодателство.

Първото изказване, че това го няма в българското законодателство – в Търговския закон е написано. Просто френското фразеология “форсмажор ” е преведено на български и се споделя “непреодолима мощ ”.

Второто, което чух, че това е просто хрумка на Българска социалистическа партия или на вицепремиера на стопанската система – това не е правилно. Не е правилно и, че не сме го обсъждали в обединението.

Първо, самодейността пристигна от българския бизнес. Целта на това предложение е да защитим българските компании и българското произвеждане – да не банкрутират и да не освобождават служащи, които да останат без заплати. Инициативата идва от писмото на Българската търговско-промишлена палата до Кирил Петков, до мен и до Теодора Генчовска, в което безусловно написа: “Моля да бъде публикуван от Министерския съвет, респективно от Министерството на стопанската система, акт, общ или за настрана събитие ” – който да им служи за документ. Зад БТПП стоят 50 000 български компании.

Това е второ писмо от друга работодателска организация – Камара на строителите: “С гореизложеното Ви молим Министерски съвет да одобри разпореждане, с което да ни даде инструкции към организациите, издаващи документи, с цел да се спасим от фалити… ” и така нататък Българска стопанска камара издава такива документи – там са 40 000 компании. Т.е. няма тук прищявка на Българска социалистическа партия или на вицепремиера и министър на стопанската система. Това идва, с цел да защитим българските компании.

По въпроса, че не е обсъждан в Министерски съвет. Разбира се, че не е по този начин. Когато получихме писмата, преди две съвещания разисках с сътрудници от Министерски съвет плюсовете и минусите и попитах: “Съгласни ли сте да предприемем ограничения? ”. Отговорът беше: “Да, само че го направете деликатно, проучете, с цел да не създадем някой проблем. ” И какво се случи по-късно – направихме изследване по какъв начин е организиран форсмажорът в целия свят. Тук са отзиви, мнения на наши търговски представители. След като направихме тези изследвания и откакто подготвихме акта, по молба на компаниите, последва, естествено, разискване и координиране.

Ние имаме и политическа, и административна, и съдружна просвета и не бих си разрешила да върша каквото и да е без екипът да го разиска. Министерството на външните работи, с цел да не нарушим интернационалните контракти: “Съгласуваме без бележки и оферти. ” Министерство на правораздаването, с цел да не нарушим българските правила и българското законодателство: “Сългасуваме плана за форсмажор без забележки. ” Министерството на труда и обществената политика, с цел да не създадем проблем с бежанците и приемането на доставки за филантропична помощ: “Сългасуваме без бележки. ” Министерството на здравеопазването, с цел да не спрем някоя от доставките за коронавирус лечебните заведения: “Съгласуваме без бележки. Текстът ви е добър. ” Министерство на околната среда и водите – без бележки. И тъй наречените

Не единствено, че е разисквано, това е написано и потвърдено от сътрудниците. И до Министерството на нововъведенията е изпратено писмо. Още нямаме отговор, само че в сряда, когато обявихме предлагането за форсмажор, нямахме нито един отвод. Макар че това е подписано от ръководителите на министерствата и основните секретари, зад това стои екип от доста специалисти. Във всяко едно от тези министерства експертни групи са го гледали и са се произнесли.

Ако мога да обобщя, самодейността пристигна от българските компании. Целта е да ги защитим – да не банкрутират и да не освобождават хора от работа. Процесът е извървян – министерско координиране, съдружна просвета, почитание към сътрудниците и така нататък

И сме се позовали на интернационалната процедура по света, където има разнообразни проблеми. В някои страни, като Дания, подобен документ се издава от Министерството на външните работи. В други страни той се издава от техните търговско-промишлени покои. Различна е практиката, само че съвсем всички страни имат записани в законодателствата ограничения, с които да си подкрепят компаниите. Нашата цел е да спасим българската стопанска система.

Г-жо Нинова, по какъв начин да разбираме всички ние, когато съдружния Ви сътрудник от “Продължаваме смяната ” в лицето на Даниел Лорер през вчерашния ден сподели, че форсмажор няма да бъде въведен?

Ако в действителност настройките са, че не трябва да го вкарваме, ще го обсъдя с сътрудниците, несъмнено, няма да вземаме еднолични решения – в случай че не са съгласни, да си отдръпват подписите от тези писма.

Но позволете нещо да кажа в вероятност, тъй като ние гледаме в вероятност. Дано след няколко месеца, като стартират да банкрутират компании затова, да не се сетим за този диалог, обаче със забавяне. Защото ми е малко дежа вю. Много скоро ми е пред погледа предлагането на Българска социалистическа партия преди 2 години за Закона за спекулата, на което президентът наложи несъгласие и не влезе в действие. Тогава беше същата реакция: представители, сътрудници, депутати – всички скочиха против нас. Днес даже видях същите хора да упрекват държавното управление, че не постанова таван на цените. Дано да не стане по този начин и с форсмажора – след няколко месеца да се сетим, че е трябвало да го създадем, само че да е прекомерно късно за някои български компании.

Миналата седмица казахте, че “има олио да залеем цялата страна ”. Но за какво не казахте на каква цена е всеки литър от това олио?

Спекулата, растежът на цените зависят от няколко неща. Първо е от предлагането. Изречението “има олио да заеем цялата страна ” значи, че има задоволително предложение. Ако няма задоволително стока, тогава скачат цените.

Вие по кое време за последно си купихте олио и на каква цена?

Миналата седмица на 4,60 лева

Това е двойна цена единствено за една година. А приходите на българите нямат този растеж. Как съответно ще се справите с преодоляването на цените?

Има няколко стъпки, ние към този момент предприехме такива. Първо, да осигурим предложение, т.е. да има задоволителни количества. Търсенето да не пораства по този начин, както за една нощ стана с бензина – внезапно голямо търсене. Това основава недостиг и подвига цените. Т.е. първо да има естествен пазарен развой – предложение и търсене. Това е гаранция, че ще има естествени пазарни цени.

Второ обаче – не преставам да настоявам, че някои търговци спекулират. Комисията за отбрана на потребителите направи инспекции в над 400 магазина. Ще дам данни отпреди една седмица, може да са се трансформирали към този момент. Не може да са ти доставили олиото в магазина на 3,21 лева с Данък добавена стойност и да го продаваш на 6,49 лева – с 3,28 лева надценка. И в пазарна стопанска система би трябвало да имаш някаква съпричастност към рецесиите и към болките на хората. Да се опитваш да трупаш 100% облага в този миг, в който хората са небогати, изплашени, натрупат им се сметки за ток – да правиш пари на гърба и на паниките на хората, не го разбирам.

Ще дам един образец, защото, когато се заприказва за таван на цените ни упрекнаха, че това е социализъм. В Гърция господин Мицотакис наложи таван на облагата на компаниите. Т.е. в случай че ти доставят олиото на 3,21 лева и го продадеш на 6,49 лева, в Гърция ти лишават лиценза и ти закриват компанията. Г-н Мицотакис не е от социалистическото семейство. В доста страни се наложи таван на цените, Забрани се износа на избрани артикули, и там ръководят разнообразни държавно управление. В Испания са социалисти, в Унгария господин Орбан не е.

Не предлагам таван на цените, само че споделям, че е допустима мярка. Но обвиняванията, че това не е положително, за какво го предлага Българска социалистическа партия не работи. Предлага се от целия свят от разнообразни ръководства, когато си угрижен за народа си.

Г-жо вицепремиер, какво мислите за Владимир Путин?

Не давам персонални оценки на водачите на страни, партии. Мога да правя оценка събитията, последствията за България, само че лични оценки за хора позволете да не върша.

Каква е оценката Ви за дейностите на Владимир Путин в Украйна?

Това е война. Ние тук нямаме съмнения какво съставлява протичащото се. Нашият Национален съвет на Българска социалистическа партия има групова позиция по тази тематика – това е експанзия, която ние осъждаме.

В България идват американски елементи. Съгласна ли сте?

Не и не подкрепихме това предложение на Министерски съвет.

Кирил Петков през вчерашния ден разгласи, че американски войски ще поддържат нашият батальон.

Да, това беше обсъждано доста от дълго време, още Стефан Янев беше министър на защитата и той го предложи в Министерски съвет – дефицитите на българският батальон да бъдат попълнени със сили на НАТО извън. Ние тогава гласувахме „въздържали се ” с мотив, че ние не сме страна във войната. Ние не участваме във война, с цел да го вършим.

Прав ли е президентът като споделя, че който вземе решение за даване на въоръжение въвлича България във война?

Категорично е прав. Това е и наше мнение и го казахме доста от дълго време.

Всички европейски страни членове на НАТО, отвън България и Унгария, поддържат Украйна с оръжие. Те въвлечени ли са във война?

Това си е тяхно решение. Решението на България би трябвало да зависи единствено от българските държавни органи – държавно управление и парламент. Ние, като сътрудник и като коалиция “БСП за България ”, изразихме своята позиция – да не се доставят оръжия. Това е непосредствено замесване на България във война и ще има последствия за нас.

Позиция на Асен Василев или позиция на държавното управление е, че няма да има договаряния за нов контракт с “Газпром ”?

Не сме обсъждали в държавното управление тази тематика и нямаме решение. Нека да забележим защо става дума. Договор имаме до края на годината. Нямам информация дали са почнали договаряния. Когато се срещнем с обстоятелствата, ще дадем позиция.

Альоша Даков – общински консултант от Българска социалистическа партия. Ивайло Йорданов – общински консултант от Българска социалистическа партия. Петър Петров – някогашен ръководител на БСП-Кресна. Какво работят тези хора през днешния ден, г-жо Нинова?

Освен, че са членове на Българска социалистическа партия, членове са на бордове на разнообразни предприятия.

В рамките на държавните горски стопанства. Защо сменяте фрагменти на ГЕРБ с фрагменти на Българска социалистическа партия?

За да покажем по-добро ръководство, по-добра експертиза и да не се краде от горите.

Така ли се демонстрира по-добро ръководство – едни партийни фрагменти ги сменяте с други?

Когато участваш в ръководството и носиш политическата отговорност, желаеме да я носим с наши фрагменти.

Колко партийни членове назначихте в държавната администрация?

Не мога да Ви отговоря съответно. Нямам информация.

Страх ли Ви е от предварителни избори?

Не, само че биха били нездравословни за България. Представяте ли си в тези рецесии в този момент да имаме предварителни избори и да нямаме парламент?

Какъв би бил резултатът на Българска социалистическа партия при предварителни избори в този момент?

Ще забележим, не желая да предсказвам. Но е по-добре да не вършим това. Да не си играем с България. Имаме потребност от непоклатимост, от сигурност, от рационални решения и от предвидимост.

И бизнес, и синдикати – всички хора, с които се срещам, едно от нещата, които желаят е да има предвидимост и предсказуемост. Да знаят след два месеца какъв брой ще коства токът, да си възнамеряват работата и доставките.

За първите 100 дни от Вашето ръководство българите се оказаха още по-бедни. Защо, г-жо министър?

Има доста аргументи – и справедливи, и субективни. Обективните са, че, несъмнено, войната и наложените наказания се отразиха въобще на целия стопански и обществен живот. Една от аргументите са повишение на цените на тържищата, на енергоносители – това са обективните фактори.

Има и субективни. Бюджетът, който приехме за 2022 година е доста добър и беше най-социален. Но към този момент не дава отговор на променената обстановка след войната, на растежа на цените и по тази причина мисля, че тази субективна причина би трябвало да бъде отстранена с една актуализация на бюджета доста скоро. Тази актуализация да е с две цели – повишение на приходите и стабилизиране на стопанската система.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР