Не ни стига Ковид-19, който погуби над 7604 българи, сред

...
Не ни стига Ковид-19, който погуби над 7604 българи, сред
Коментари Харесай

Черната 2020: Загубихме велики българи – проф. Чирков и Кристо, дрогиран джигит пък затри Милен Цветков

 Не ни стига Ковид-19, който погуби над 7604 българи, измежду които лекари и учители, само че и без него гибелта погуби редица модерни будители, създатели и ненадминати експерти в своите сфери през 2020 година В черната статистика на годината, в която човечеството се изправи пред невиждано тестване, попаднаха именити българи, прославяли страната ни по целия свят, изтъкнати виртуози в медицината и изкуството, пред чиито гении и умения се прекланяха милиони...

Годината потегли каръшки още от 1 януари. В първите часове на 2020 година при битов случай в къщата в Ковачевица ненадейно умря дългогодишният ръководител на Съвета на шефовете на Нова телевизия Силва Зурлева. Поклонението пред тленните ѝ остатъци бе на Йордановден, 6 януари, в храма " Света София “ – мястото, което тя постоянно посещавала за диалози със духовник. Аутопсията изрично заключи, че повода за гибелта ѝ е рухване по старинните и стръмни стълби на къщата, а не инфаркт, който да е провокирал случая.

До март един след различен си отидоха художниците Теофан Сокеров и Андрей Даниел, огромната поп певица и музикален възпитател Ирина Чмихова, джазменът проф. Симеон Щерев.

Поредното огромно име от театралната сцена гибелта води със себе си на 9 април, когато на 82 години умря Вълчо Камарашев. Легендарният артист бе любим на няколко генерации българи, за 60-годишната си кариера той изигра над 100 функции в киното и театъра, а последните му изяви бяха в сериалите " Откраднат живот “ и " Столичани допълнително “.

Катраненочерен бе Великден. 19 април 2020 година бе последният ден живот за обичания публицист Милен Цветков.

Телевизионният водещ бе погубен при автомобилна злополука на бул. " Черни връх “ пред мол " Парадайз “, породена от наблъскания с коктейл от накротици Кристиян Николов. Минути след адския удар Милен Цветков умря, директно преди да бъде признат в " Пирогов “. Синът на шефката на " Винпром Карнобат “ Десислава Николова остави две деца сираци – 8-годишното момче на Милен Боян и щерка му Калина.

Няма и месец след убийството на Цветков, на 80-годишна възраст в Лондон умря обичаната от генерации българи родопска национална певица Христина Лютова. До сетния си мирис тя повтаряше, че не би трябвало да минава и ден, без да сме чули национална ария. За нея излизането на сцената бе като влизане в храм. Затова заставаше с страхопочитание пред хората, пристигнали да я слушат.

До края на май още един прочут художник се придвижи в по-добрия свят – Михаил Камберов. А в последния ден на месеца умря световноизвестният актьор Христо Явашев-Кристо. Творецът издъхна на 84 години в дома си в Ню Йорк, до момента в който се приготвяше за плана си " Опакованата Триумфална арка “ в Париж.

В средата на юли от този свят " отлетя “ огромната поетеса Миряна Башева. Тя умря в съня си на 73-годишна възраст. Башева бе позната на всеки българин от многочислените ѝ стихосбирки, от песните, написани по нейни стихотворения от няколко генерации композитори.

Три дни по-късно огромно име от спорта загуби борбата с Ковид-19. Шампионът по битка и наследник на именития треньор Симеон Щерев – Николай Щерев, издъхна във Военномедицинска академия, където бе признат месец по-рано в тежко положение. Няколко седмици той бе на апаратно дишане и си отиде едвам на 33 години.

На 22 септември от затруднения след прекаран инсулт плеймейтките изгубиха своя покровител Христо Сираков. Бизнесменът и безгрижник, който държеше правата за образуване на състезанията " Мис Плеймейт “, умря в болница, където лекарите направиха всичко допустимо за живота му, само че гибелта надхитри всички.

На 11 ноември се сбогувахме и с някогашния президент на Българския футболен съюз и ПФК " Ботев “ (Пловдив) Христо Данов. Дълги години той бе измежду най-големите радетели на пловдивския спорт. Ръководеше Футболния съюз по време на най-големия триумф на националния тим – четвъртото място на Световното състезание в Съединени американски щати през 1994 година

15 ноември пък бе съдбовен за журналиста и дълготраен общоприет шеф на Българска телеграфна агенция Максим Минчев. Той умря на 67 години след малко боледуване от ковид. В последните дни на месеца изпратихме световноизвестния оперен артист Камен Чанев. Той беше диагностициран с Ковид-19 и признат за лекуване в болничното заведение в Стара Загора.

Светилото в кардиохирургията проф. Александър Чирков към този момент управлява небесния тим от медици, откакто умря ненадейно на 82-годишна възраст. Един от най-хубавите кардиолози в България умря във Варна на 24 ноември. Той се почувствал зле в хотел в морската ни столица и макар напъните на лекарите издъхна малко по-късно.

Черен се оказа и последният месец на тази тежка година. На 17 декември зам.-председателят на партия НФСБ и съпредседател на парламентарната група на " Обединени патриоти “ Валентин Касабов умря в реанимацията на УМБАЛ " Св. Екатерина “. В последните му дни лекарите направиха обезверен опит да го изведат от сериозното положение, в което бе след тежко боледуване от Ковид-19, траяло повече от месец.

Рак на белия дроб пък умъртви първата звезда в " Х Фактор “ Елеонора Дончева. 52-годишната певица издъхна в болница в Лос Анджелис, надалеч от фамилията и околните си хора.

В навечерието на Бъдни вечер умря вокалистът на група P.I.F. Димо Стоянов, който загуби живота си след продължителна битка с ковид. Ден преди Коледа китайската чума погуби и ексцентричния художник авангардист, езотерик и врач Иван Георгиев, по-известен с артистичния си псевдоним Папа Жан.

Навръх Коледа тъжна вест потопи в печал ЦСКА и българския футбол. На 92 години от този свят си отиде Александър Манов – състезателен публицист и дълготраен организатор на музея на " алените “. А часове след Коледа рак погуби една от водещите на предаването " Огледала “ Гергана Конова.

На 27 декември Съюзът на артистите в България заяви за кончината на известния режисьор и възпитател проф. Снежина Танковска, която умря на 70-годишна възраст. Два дни по-късно си отиде и изтъкнатият книжовен историк, критик и откривател, академични учител, публицист и преводач проф. доктор Симеон Хаджикосев, написа още " Ретро ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР