Не можеш да си покриеш нещо повече от основните нужди.

...
Не можеш да си покриеш нещо повече от основните нужди.
Коментари Харесай

Продай си бъбрека. Как най-бедните се справят с планината от дългове

Не можеш да си покриеш освен това от главните потребности. Обръщаш се към финансова институция за заем. Следва бърз заем. Тази серпантина е добре позната в България, където рекламните блокове са осеяни с оферти за лесна и бърза смяна на живота.

В окръг Тива в южносибирския район на Русия, наоколо до границата с Монголия, животът на заем не е просто опция, а предписание, написа съветската работа на Радио Свободна Европа.

Преди 10 години Надежда Сат тегли заем за кола.

„ В Тива има разноски, за които просто би трябвало да теглиш заем. Така е с колата. Общественият превоз е драматичен, нямаме градски влакове, трамваи или тролейбуси. Нормалните рейсове се движат спорадично. А да събираш пари за кола не е реалистично, тъй като те нарастват непрекъснато “, споделя Надежда, която живее в столицата на провинцията Кизил.

Тя не е желала да си купи кола, просто с цел да я има, а тъй като синът ѝ стартира да върви на детска градина. Заради проблемите с детските градини и дефицита тук-там в тях тя чака дълго време, с цел да запише детето си. Накрая това въпреки всичко се случва, само че градината се намира на 11 км от вкъщи ѝ на място, до което няма публичен превоз.

Надежда си купува вносна кола на остаряло на заем, който изплаща в границите на пет години. Малко по-късно обаче огромната ѝ щерка приключва, само че опциите за висше обучение в града са нулеви, което я кара да я изпрати в институт в различен район. И тегли нов заем.

„ Така че в последните 10 години изплащах заеми, с които взех кола, с цел да може синът ми да върви на детска градина и с цел да дам обучение на щерка си “, споделя Надежда и акцентира, че 40% от фамилните приходи са отивали единствено за вноските по заемите.
 Бедността и следеният избор  please wait The code has been copied to your clipboard. The URL has been copied to your clipboard
No media source currently available

Всъщност обстановката на Надежда е от най-благоприятните в района. Изследване на доближената до Кремъл организация "Общоруски национален фронт " сподели, че Тива е районът, в който популацията е в най-тежка икономическа обстановка, а локалните хора отделят приблизително 78% от приходите си за покриване на заеми.

„ Това шокиращо число идва от съществено проучване. Задлъжнялост от 40% е доста зле, а тук имаме 78%. Това значи, че за всеки 10 000 рубли (233 лева), които получават, те дават 8000 (187 лева) за задълженията си “, споделя проф. Валери Миронов, който преподава стопанска система във Висшето учебно заведение за стопански науки в Москва.
Спиралата на дълга
Влошената икономическа обстановка задвижва още по-силно взрива в бизнеса на микрокредитите и бързите заеми.
Хората са изтощени от това, че не могат да си разрешат нищо.
„ Те се популяризират доста нападателно. Обещават ти заеми с 1% рента, само че не всички схващат, че става въпрос за 1% рента дневно. Хората обаче са изтощени от това, че не могат да си разрешат нищо и живеят от заплата до заплата. Затова и теглят заеми без да мислят какво ще последва “, споделя живеещата в Тува Аяна Монгуш.

Чечек Сарюглар попада в кредитната серпантина през далечната 2008 година Години наред 20 000 рубли (460 лева) от месечната ѝ заплата отиват непосредствено в банката. В някои месеци обаче тя не може да покрие дълга си и се постанова да употребява бързи заеми. Тогава стартира да пропуща заплащания, лихвите по тях скачат, а колекторите стартират да я преследват.

„ Звъняха по цели дни и нощи. Казваха „ знаем къде живееш, познаваме фамилията ти, продай си бъбрека “, спомня си Чечек. Всичко това я докарва до стрес и меланхолия. Тя стартира да пие, а в главата ѝ минават и мисли за самоубийство.
Казваха „ знаем къде живееш, познаваме фамилията ти, продай бъбрек “.
В последна сметка тя съумява да си стъпи на краката, стопира с пиенето, а през днешния ден към този момент живее с новия си брачен партньор. Едва при започване на 2021 година обаче тя съумява да изплати банковия си заем. Плащането на бързия заем към момента продължава.

„ Сега е малко по-лесно, тъй като общите ни доходи за месец са към 40 хиляди рубли, а мога да изкарвам в допълнение с шивашки услуги. Децата ми към този момент се изнесоха и се устоят сами. Още дължа пари и колекторите ми звънят, само че към този момент не ме тормози толкоз “, споделя Чечек.
Най-висока безработица и най-ниски заплати
Освен високите равнища на задълженията на локалното население, данните от Министерството на труда демонстрират, че безработицата от 23% в Тива е измежду най-високите в страната. В окръга 34.1% от хората живеят под прага на беднотия.

По думите на президентката на Националната асоциация на колекторите на задължения Елмана Мехтиева обстановката в Тива е изключително тежка, тъй като заплатите са доста ниски.

„ Ситуацията не е нова, само че би трябвало да ѝ се обърне внимание “, споделя тя.

Средната заплата в района е 37 хиляди рубли (865 лева) на месец, а формалната безработица е 12%.

„ Реално хората просто оцеляват. Ако желаят даже минимално да покачат стандарта си на живот – да си купят нов ледник или миялна машина, би трябвало да теглят заем. Трябват съществени суми, с цел да пратиш децата на учебно заведение или да им купиш облекла за зимата. Много е тежко. Не се теглят заеми за нова Тойота или Ауди. Хората теглят заеми, тъй като просто нямат никакви пари “, споделя локалната жителка Аяна Крума.

Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР