Не можем да говорим, че българите са бедни, след като

...
Не можем да говорим, че българите са бедни, след като
Коментари Харесай

Бизнес дамата Васка Бакларова в Подкаст Марица: България...

Не можем да приказваме, че българите са небогати, откакто всеки има лично жилища, а в банките стоят милиарди спестявания на жителите

Най-важната инвестиция за сполучливия бизнес е тази в образованието и прочувствената просветеност

Имаме извънредно умни младежи, които, в случай че не са толкоз мързеливи, могат в действителност да реализират доста съществени триумфи.  

- Г-жо Бакларова, по-скоро безпаричен или по-скоро богат е средностатистическият българин?

- За мен средностатистическият българин е богат. Без да сочим проценти, спрямо германците, с австрийците ясно забележим е фактът, че по-голяма част от българското население има лично жилище, и то не едно. Така че за мен българите по-скоро са богати. Тук има обаче една доста забавна статистика, съгласно която към 70% от българите работят единствено с цел да покриват главните си потребности. Т.е. измежду тях няма тази концепция да спестяваме. От друга страна пък, една доста сериозна сума - няколко милиарда, стоят в банките. Затова считам, че българите са по-скоро богати хора.

- Ако милиарди стоят в банките, а хората се оплакват, че не живеят добре, тогава разумният въпрос е става ли българинът за бизнес?

- Българинът има доста ниска просвета от позиция на вложение. Т.е., в случай че има сигурна закрепена сума, за него и по-сигурно е тя да стои в банката, в сравнение с да се научи какво да прави с тези пари, с цел да ги реинвестира и да печели от тях. Имам доктрина, че парите не би трябвало да стоят, би трябвало непрекъснато да се движат. Въпросът тук е доколко българите имат доверие - било на банкови консултанти, било на други финансови специалисти, които могат да им полуотворен доста благоприятни условия за финансиране. Как се придобива тази просвета? Със храброст. Да, от време на време смелостта води до горчив опит, само че тук не приказваме за фондовите тържища в Ню Йорк да вземем за пример. Впрочем доста огромна част от влоговете в нашите банки - над 60%, са с доста дребни суми - до 2500 лв.. Т.е. българинът желае да си има дребна сумичка за черни дни, както гласи националната мъдрост.

- Предпазени ли са тези дребни спестявания от инфлацията?   

- Когато приказваме за инфлацията, покачването на цените, повишаването на стандарта на живот като цяло - да, това са обстоятелства. Самият метод, по който българите разпределят парите си, демонстрира, че огромна част от тях не знаят какво да вършат. Например доста елементарно можеш да заделиш 10 % от своите месечни доходи, с цел да можеш да ги спестиш, тъй че на годишна база да се получи сума, която ти би могъл да осъществиш някаква инвестиция. Другото нещо, което българинът желае да прави, е, в случай че има събрана сума пари, да купи второ жилище, трето жилище или втора кола.

- В по-далечно бъдеще дали българинът ще става все по-богат, или все по-беден?

- Тенденцията е да става все по-богат, това е моето персонално мнение. Имам една доктрина, в която мощно имам вяра. Все повече българи ще се върнат от чужбина в България, а тук има неимоверно огромни благоприятни условия за вложения, за правене на всевъзможен тип бизнес. България за мен е божествен остров за бизнес. Всеки може да прави бизнес в България. Въпросът е  бизнесът да бъде в действителност на международно равнище, доста положителни сме като локация. Все още за Европа сме доста забавни, доста преференциални - като налози, които се заплащат тук да вземем за пример. Имаме извънредно умни младежи, които, в случай че не са толкоз мързеливи, могат в действителност да реализират доста съществени триумфи.  

Ако в България успеем да помогнем на хората да помислят какъв тип бизнес могат да създадат тук, който да е конкурентен, пазарите на Европа са отворени.

- Къде в България може и би било добре да се влага?

- Тук не приказваме единствено за България и за типовете бизнеси. Много известни американски икономисти преди време са споделили, че би трябвало да разделиш своите приходи, парите, с които разполагаш, най-малко на пет места. Така че в случай че едното е колата, другото къщата, третото е банката. В Австрия и Германия доста известни са вложенията в злато да вземем за пример. Българските банки към този момент оферират много съществено обслужване в областта на капиталовото злато. Нека не приказваме за биткойни, нещо доста известно, както инфлуенсърите. Хубаво е да си инфлуенсър, с цел да изкарваш пари, хайде в този момент всички да влагаме пари в биткойни, с цел да спечелим пари, които не съществуват в пространството.

- Българският бизнес обаче постоянно се оплаква от неприятното законодателство и бюрокрацията. Кои са най-големите пречки пред бизнесмените?

- Не са чак толкоз огромни. Бизнес у нас се прави елементарно и незабавно давам образец - с цел да отвориш компания в Австрия, би трябвало да имаш 20 000 евро капитал, които да представиш. В България можеш да отвориш компания и с 10-20 лв.. Оттам насетне нямаш пречки да правиш бизнес. Идеята тук обаче е да мислим не по какъв начин още веднъж да изхитрим страната, да сме тарикати на дребно. 

- Какъв съвет бихте дали на младеж, преди малко приключил университета, изправен пред алтернативата: да работи тук по специалността за малко по-ниска заплата или да отиде в чужбина на по-ниско квалифицирана работа, само че против по-добро възнаграждение?

- Боря се да разбия тоя образец. На младежите демонстрираме благоприятни условия за развиване в България. Ако инвестираш съответно в България, когато си сред 20- и 30-годишна възраст, в случай че в същото време развиваш своите благоприятни условия и умения, няма по какъв начин да не намериш своето място и да се реализираш добре тук. Въпросът е дали търсим лесните пари в България, в Англия, в Германия или в Америка. Всъщност вярното е да инвестираш в себе си. Инвестицията, която не може да бъде изгубена във времето, е тази в личното развиване, в образованието си. Това е сума, която се натрупва, и действително по-късно имаш необятни благоприятни условия. Живяла съм и в Германия, непрекъснато работим с интернационалните клиенти, само че настоявам, че България за мен е райско кътче, в което може да се влага и да се прави бизнес на интернационално равнище.

- Как се чувствате в мъжката среда на огромния бизнес?

- Организацията на Дамския бизнес клуб в Пловдив за мен е доказателство, че има много дами, които вършат бизнес на доста съществено равнище. Тези дами са високообразовани, високо стимулирани, добре изглеждащи, успяващи да се оправят в този мъжки свят. Бизнесът се дели на качества, не на юридически от мъже и от дами. Факт е, че в България към момента битува схващането, че единствено мъжете могат да вършат бизнес, съществени вложения. Със сигурност огромна част от всекидневието ми, прекарано в бизнес срещи, е с мъже, които, в случай че не ме познават, гледат с предрешение. Но то се разрушава още в първите 15 минути.

Важно е не да се разделяме на мъже и дами, а да вършим почтен бизнес. В даден бизнес би трябвало да си усетил с кои хора можеш да работиш, да разчиташ на тях, да са правилни, без значение дали за мъже, или дами. В подобен аспект дамите в България имат съществени благоприятни условия за развиване, за вложение. Ако отново се съпоставим със Запада, във Франция да вземем за пример доста дребна част, към 20 %, са дамите в бизнеса. У нас сме съвсем 50 на 50, мисля, че дамите добре се оправяме в бизнес сферата.

- Какво казвате на хората, които считат, че единственото значимо нещо за дамите е да са красиви?

- Смея да настоявам, че ние, дамите в България, можем да се оправяме по едно и също време с  няколко функции, и то доста добре. Самата аз имам семейство с две дребни деца, управлявам много сериозна група от хора. Вярвам, че би трябвало да се грижим да изглеждаме добре поради самите себе си.

Едното не изключва другото. Не мога да схвана хората, които си мислят, че едното е за сметка на другото: в този момент ще върша бизнес, кариера, след това семейство, деца.

- Как започнахте? Някой ви повярва първоначално?

- Това е магията, по тази причина доста имам вяра в нашите младежи, които занапред би трябвало да се осъществят на пазара на труда. Имах шанса, първо, учейки в Германия и започвайки работа там, да покажа мотивация за работа, личностни качества. След като се върнах в България, продължих с друго обучение. Т.е. са ме избирали на позициите ми не поради образованието ми, а поради личностните ми качества, да съм предан човек, поради устрема да се развъртвам в дадена сфера. Това бих желала да дадем като опция на младите ни хора.

Тестът за прочувствена просветеност е доста по-голям, в сравнение с теста за високо интелигентни хора, които обаче не могат да се осъществят в живота. Ключовото тук е, както беше и при мен, младежите да знаят къде са действителните им мощни страни и да се насочат натам. Това е късмет да те виждат, да ти дадат опция за развиване.

Собствениците на бизнеса, който сега управлявам, са немско-австрийски вложители, които са ме оценили като капацитет.

- Какво е по-важно в бизнеса - знанието или интуицията?

- Знанията сигурно са значими, само че аз разгадавам на своята вътрешен глас. Важно е да имаме бекграунд, значимо е да имаме познания, умения, върху които да стъпим, само че постоянно има вътрешен глас, която би трябвало да се научим да следваме, да знаем къде е нашата сфера за развиване, коя договорка, коя инвестиция можем да създадем.

Със сигурност мъжете в бизнеса са по-рационални, по-праволинейни, само че и те работят, базирайки се на вътрешния си глас и чувството кое е най-хубаво.

Визитка

Васка Бакларова е общоприет управител на " Виомода България "  - новаторска немско-австрийска инвестиция за произвеждане на високотехнологични спортни дрехи.

Председател на Управителния съвет на Съюза за стопанска самодейност  и ръководител на Бизнес лейди клуб Пловдив. Васка Бакларова е създател на Агенция за корпоративно развиване, която оказва помощ на младежите да намерят сполучливата си реализация на пазара на труда посредством директен контакт с работодателите.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР