Не може да става и дума за предаване на град

...
Не може да става и дума за предаване на град
Коментари Харесай

Киев не предава Мариупол. Преговорите - без резултат! Войната ще продължи много дълго

Не може да става и дума за предаване на град Мариупол, съобщи украинската вицепремиерка Ирина Верешчук, откакто Русия прикани украинските сили в града да сложат оръжие.

Това предадоха Ройтерс и ДПА, представени от Българска телеграфна агенция.

" Не може да става и дума за никакво предаване и слагане на оръжие ", съобщи Верешчук, представена от " Украинска истина ". " Вече информирахме съветската страна за това ", добави тя.

Тя прикани вместо това съветската войска да отвори филантропични коридори в обсадения град.

Русия съобщи, че в Мариупол се случва " ужасна филантропична злополука " и прикани украинските сили в града да сложат оръжие и да го изоставен. Руското министерство на защитата съобщи, че от 10 до 12 ч. московско време (7 до 9 часа по Гринуич) на следващия ден ще бъдат отворени филантропични коридори на изток и на запад от Мариупол, като предложи на украинските сили да изоставен града " без оръжие и муниции ".

Москва настоя да получи формален писмен отговор от Киев до 5 часа московско време (2 ч. по Гринуич), като е изпратила осемстранично писмо.

Верешчук съобщи, че в отговора си до Москва е написала " вместо да губите времето си за осемстранично писмо, просто отворете кулоар ".
Генерал-полковник Михаил Мизинцев, шеф на съветски Национален център за ръководство на защитата, съобщи през вчерашния ден, че украински " бандити ", националисти и " неонацисти " са направили всеобщ гнет и голям брой убийства в обсадения град. Той не показа доказателства в поддръжка на изказванията си, отбелязва Ройтерс.

Русия води война против Украйна към този момент над три седмици. Паралелно двете страни водят и договаряния за помирение - първо в Беларус, в този момент посредством видеовръзка. За момента обаче диалозите сред Москва и Киев са безрезултатни.

Владимир Путин споделя, че Москва няма да се откаже от своя " проект ", до момента в който Украйна не извърши главните претенции на Кремъл: " демилитаризация ", " денацификация " и " безпристрастен статут на Украйна ".

В рамките на договарянията Москва изиска и Киев да признае независимостта на анексирания от Русия Крим и на двете самопровъзгласили се " национални републики " Донецк и Луганск.

Украинският президент Володимир Зеленски от своя страна сподели подготвеност да се откаже от заявеното от предпочитание за присъединение към НАТО.

План от 15 точки поставя завършек на войната?

Информацията за договарянията е нищожна, само че съгласно публикация във " Файненшъл таймс " имало " значителен прогрес " в договарянията и се обсъждал проект от 15 точки. Киев бил подготвен да се откаже от участието в НАТО и от разполагането на оръжейни системи на други страни на своя територия. Твърди се, че като защитна мярка против Русия Украйна желае гаранции за сигурност от Съединени американски щати, Англия и Турция. Украински представители споделят, че Киев се нуждае от правно обвързани уверения.

Альона Хетманчук, която управлява мозъчния концерн New Europe в Киев, назовава обстановката неуместна: " Първо би трябвало да бъде контрактувано преустановяване на огъня и тогава да се водят съответни договаряния. Днес обстановката наподобява по този начин: колкото по-интензивно се водят договаряния, толкоз повече се стреля. "

Хетманчук разказва готовността на Украйна да се съгласи с неутралния статут като най-голямата отстъпка: " Не единствено тъй като участието в НАТО е заложена в конституцията цел, само че и тъй като е подкрепено от невиждано болшинство. " Предложението било обвързано с гаранции за сигурност, които на процедура заместват член 5 от Договора на НАТО за груповата отбрана. Тази концепция е " по-скоро илюзорна ", тъй като от страна на натовските страни няма заявено предпочитание да дадат на Украйна такива гаранции. Русия също надали ще се съгласи. Хетманчук разказва признаването на Крим и Донбас като червени линии за Киев: " Това би била цялостна капитулация. "

Експертката се съмнява, че договарянията ще доведат до триумф, само че счита воденето им за вярно, тъй като " могат да подобрят филантропичното състояние и да покажат на света, че Украйна е подготвена на избрани взаимни отстъпки ".

Вече не желаят отдръпване на Зеленски

С договарянията, в които бяха контрактувани филантропични коридори, " явно стартира диалог по фундаментални въпроси ", споделя Андрей Кортунов, шеф на съветския Съвет по интернационалните въпроси. В някои връзки той вижда " динамичност " в позицията на Русия. " Имаше изказвания, че " денацификацията " ще изисква рестартиране на украинския държавен план, вероятно нови избори, премахване на националистическите десни сили от политическата сцена ", споделя Кортунов. " Сега условията са по-малко - към този момент не се приказва за отдръпването на Зеленски. "

Основните условия на Москва са свързани с желанието на Киев за участие в НАТО и съдействие с алианса, споделя Кортунов. Въпросът за признаването на Донецк и Луганск може да бъде отлаган за безкрайно време. Изтеглянето на съветските елементи от завладените във войната територии съгласно Кортунов също е допустимо.

Горчивият опит от Будапеща

Бившият английски дипломат в Украйна Роберт Бринкли не чака пробив в договарянията сред Москва и Киев. И не дава пряк отговор на въпроса дали Англия ще даде нужните гаранции за сигурността на Украйна. Бринкли припомня за горчивия опит, който Украйна има от Будапещкия меморандум от 1994 година Тогава нуклеарните сили - Русия, Съединени американски щати и Англия - увериха, че ще съблюдават украинския суверенитет и граници в подмяна на отхвърли от нуклеарните оръжия, наследени от Съюз на съветските социалистически републики. " Онзи документ не предвиждаше никакви гаранции, по тази причина считам, че в този момент Украйна ще наблюдава доста деликатно " какво ще бъде включено в новото съглашение, добавя Бринкли.

Бившият английски посланик обръща внимание и на позицията на алианса, който не желае да изпраща войски в Украйна или да дава самолети, с цел да затвори небето над страната, както упорства Украйна.

Колегата на Бринкли - някогашният дипломат на Германия в Киев Ханс-Юрген Хаймзьот, чака договарянията да реализират резултат едвам след няколко седмици. И двете страни водят диалози " по избрани пиарски аргументи ", само че разликите си личат. Докато съветското управление е безкомпромисно, Украйна е отворена по въпросите за неутралитета и непознатите военни бази.

Войната ще продължи " доста дълго "

Публицистът Винфрид Шнайдер-Детерс, който години наред е живял в Украйна, счита договарянията за " прахуляк в очите ". " Това е подвеждаща маневра на Путин. Той желае да сътвори у Запада възприятието на сигурност, че на хоризонта се задава мир, с цел да спре Западът да поддържа Украйна с оръжия ", сподели специалистът. " Това е и маневра за печелене на време. След като първата атака се провали толкоз безславно, той би трябвало да събере сили за втора вълна от офанзиви. "

Путин се стреми към " военно решение " на спора. А Киев се нуждае от тези договаряния, " с цел да се активизира и да образова доброволците да употребяват оръжие ". Шнайдер-Детерс споделя, че Украйна не би трябвало да разчита на гаранциите за сигурност, и напомня меморандума от Будапеща.

Западът няма да се бие в Украйна, само че може " да доставя оръжия и още веднъж да доставя оръжия ". Неговата прогноза: войната ще продължи " доста дълго ".
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР