Не мисля, че ни чака газова криза, това каза изпълнителният

...
Не мисля, че ни чака газова криза, това каза изпълнителният
Коментари Харесай

Сашо Дончев: Борисов успя да наложи Булгаргаз като посредник с Газпром

" Не мисля, че ни чака газова рецесия ", това сподели изпълнителният шеф на " Овергаз Инк " АД Сашо Дончев по адрес на обстановката в страната в студиото на NOVA. На мнение е, че нужният на всички българи в бита и в бизнеса природен газ ще бъде разполагаем и " няма да има драми ".

" Тези мизерни количества, от които има потребност българския пазар, ще бъдат обезпечени по един или различен метод, " добави той. " Най-лесното решение ми се коства да се разгласи същинска социална поръчка от името на " Българгаз " и ще се появят 7-8 компании, които ще предложат може би не задачите количества, само че толкоз, колкото имат сега. "

Специалистът предложи и различен метод: " Ние транзитираме съветски газ по известния турски поток. Получаваме заплащания за тази своя услуга. Бихме могли да желаяме това заплащане да е в газ. Въпреки че по разпоредбите на Европейската комисия бартерите в енергетикатаса неразрешени, само че обстановката е изключителна и съм уверен, че в случай че обединим старания и желаяме, комисията ще даде дерогация на България по този въпрос. "

Дончев разяснява обещанието на президента на Съединени американски щати Джо Байдън да помогне в компликациите с газа след прекъсването на потока от Русия. Според него тези думи нямат тежест, тъй като американската енергетика е самостоятелна от държавното управление и то не е вложило нито един цент в нея.

На въпрос дали наклонността е да се търси газ точно от Съединени американски щати, той отговори: " Трендът би трябвало да е към свободния пазар, демократичните общества, цивилизацията. Ако американците са подобаващи представители на тази част на света, то тогава да. "

Предприемачът дефинира като неточност опитите на българското държавно управление да обезпечи газови доставки след прекъсването на потока от " Газпром ":

„ Това не е работа на министър-председателя или на министъра на енергетиката. Могат да питат. След като са се насадили на патешки яйца и са монополизирали в интерес на държавната компания „ Булгаргаз ” пазара, то би трябвало да изискват от управлението на „ Булгаргаз ” да обезпечи газ, а не те да вървят и да просят ”, безапелационен е шефът на „ Овергаз ”.

Той приказва и по тематиката за инспекцията на ДАНС в " Булгаргаз ", като чака, че в случай че тя се извърши пълноценно, сигурно ще бъдат открити нередности:

" В интервала, в който Борисов съвсем всекидневно внушава на обществото, че ние сме медиатори, той съумя да наложи същинския медиатор " Булгаргаз ". Ние сами излязохме по-късно от тези връзки, а " Газпром " се прегърна крепко с " Булгаргаз ", държавното управление, министерството на енергетиката... В резултат на това имаме над три милиарда вложения в един водопровод, който не е в българския интерес. "

" Не знам критериите на ДАНС за национална сигурност. Ако са съумели да ги формулират и са се заели да изпълнят това, което обществото чака от тях, сигурно ще открият всякакви забавни неща. Например, приказва се една нелепост повече от година – че заради липса на потенциал не може да се достави цялото количество азерски газ. Това не е правилно ”, уверен е той. " Поради обстоятелството, че „ Булгаргаз ” е подписал контракт " take or pay " (вземаш или плащаш) за огромни количества, няма място за азерския газ. Ако откаже да купува декларираните количества от " Газпром " за сметка на по-евтиния азерски газ, ще би трябвало да заплаща наказания. Съвършенно различен е казусът. "

Дончев отхвърли от държавното управление да са се свързали с него за консултация: " Аз надали съм единственият човек, който може да ги посъветва и несъмнено са намерили други, на които са повярвали. Самият факт, че не са се обръщали към мен, не би трябвало да се преувеличава. В интерес на истината, тук има 12-13 огромни европейски компании, които работят на пазара и са подготвени да работят още по-активно, да завземат територии и да се конкурират. Проблемът е че съществува една фигура на публичен снабдител, което е неразбираемо за никой от участниците. "

" Всяко държавно дружество е евентуална корупция. Управлява се от некадърници, министрите нищо не схващат и по този начин нататък - всичко това с какво да го компенсираш с изключение на с корупция? Особено в енергетиката, тъй като там паричните потоци са огромни. "

На въпрос дали върху него в миналото е бил оказван напън от българската политическа класа, той отговори: " Никога не е спирал. В практиките за административен рекет и напън има ужасно доста " положителни " мостри, в случай че мога по този начин да се изразя. Правят го - имаме такова законодателство. Навремето въз основата на една доста известна фраза на Ленин, че частната благосъстоятелност ежеминутно и ежечасно поражда капитализъм, беше построена цялата правна система на оново общество. Нищо не се промени. Кои от тези закони анулираха? Това значи, че администрацията е въоръжена с права, които може да употребява по свое убеждение, с цел да удари враговете и да примълчи или загърби грешките на своите. "

" Аз мисля, че на някои от нещата всички вие сте били очевидци - в това число нахлуването на барети в офиса ми. Много е дълга тази история и на мен персонално не ми е забавно да се връщам към тези обстоятелства. Едва ли на някой различен ще му е доста забавно. В България към този момент имаме една огромна група хора, които назовават себе си предприемачи. Те не могат без политическа поддръжка и същите тези, които я получават постоянно, най-често се оплакват от нейната липса или от това, че при промяна на властта новата власт не ги харесва толкоз, колкото предходната. "

Изпълнителният шеф на „ Овергаз ” разяснява и отстраняването на шефа на Комисията за енергийно и водно контролиране Станислав Тодоров. „ Ако обстановката в действителност е спешна, както някои политици се пробват да я показват сега, то тогава явно тази догадка, че КЕВР остава без ръководител, е недостатък е основаването на КЕВР. Трябва да помислим по какъв начин да действа и какво да променим оттук насетне, тъй че КЕВР да може да работи и без ръководител ”, сподели Сашо Дончев.

Според него КЕВР не би трябвало да съществува в този собствен тип: " Цените би трябвало да се дефинират от пазара, а не от административен орган. Той е част от предишното и непрестанно ще връща обществото обратно и ще основава непазарна обстановка в един или различен отрасъл. "

„ Аз изрично считам, че токът би трябвало да се продава на пазарни цени. Категорично всичко би трябвало да се продава на пазарни цени. Всичко друго е деформиране на пазара и е в интерес на нашите и против всички останали ”, сподели той на фона на това, че КЕВР е съумял да ограничи нарастването цената на тока за бита до 3%.

„ КЕВР е политически инструмент. Ако този орган дефинира цените, и в случай че от тези цени зависи настроението на електората… Нали разбирате, че по тази причина КЕВР дълго време беше именуван Държавна комисия до момента в който Европейската комисия не им обърна внимание, че не би трябвало да е държавно, а да имитира самостоятелност ”, твърди Дончев.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР