Не е удачно да връщаме децата на училище за два

...
Коментари Харесай

Детските градини отварят на 21 декември, учениците най-вероятно ще се върнат в клас след 4 януари |

Не е удачно да връщаме децата на учебно заведение за два дни - 22 и 23 декември, през днешния ден подписах заповед да станат неучебни. Детските градини обаче ще се върнат към занимания най-късно на 21 декември. Най-вероятно ще оставим университетите сами да вземат решение за след Нова година, заяви министърът на образованието Красимир Вълчев пред бТВ. 

" Направихме всичко допустимо учебните заведения да осъществят най-много образование в електронна среда, само че фактът е, че учебни заведения и детски градини са среда на многочислено, многочасово взаимоотношение. Няма подозрение, че децата са приносители. Досега бяхме с диференциран, местен метод, там където имаше случаи - затваряхме ", сподели още той и изясни, че упованията му са учениците да се върнат в клас на 4 януари.

По думите на Вълчев в последните седмици има доста инфектирани учители, даже смъртни случаи измежду тях.

Образователният министър счита, че най-важното е в този момент да съхраним живота и здравето на учителите:

" Имаме относително положително различно обезщетително образование в електронна среда. Образователните пропуски могат да се компенсират през лятото, само че животът на хората не може да се компенсира. "

Най-важното е в този момент да понижим натиска върху здравната система, по-късно евентуално ще се върнем към разновидността на периодично повтаряне, добави той.

, добави Вълчев. " Дългата лятна ваканция скъсява периметъра на маневреност - тази образователна година няма да има грипни ваканции ", изясни той.

По мотив детските градини в столицата, които отварят порти за децата на медиците, просветният министър заяви, че във всички по-големи градове ще се направи това изключение. 

Образователният министър означи още, че много учители желаят да имат опция да компенсират загубите в образователния материал - по тази причина има вид да бъде удължена образователната година за учениците от първи до шести клас. 

Вълчев призна, че поради електронното образование неравенствата сред когнитивните качества на учениците са се задълбочили:

" Дистанционното учене се отразява най-пагубно върху децата от началните класове и тези, чиито фамилии са с невисок обществен статус и нямат спомагателни компютър или таблет ". 

" 106 хиляди устройства са поръчани. Една огромна част от тях се забавят поради процедурите и неналичието на произвеждане в международен мащаб. По целия свят сега няма задоволителни устройства ", добави отрасловият министър. 

Според него единствено 8 хиляди от тези устройства са доставени - поради казуса с наличността.

Вълчев изясни, че никой не е бил надъхан да обезпечи еднакъв достъп в електронна среда: " Проблемът не е в средствата, а в процедурите и неналичието на устройства. Има закъснение, само че това не значи, че няма да се учи. Обучението може да бъде асинхронно посредством възлагане на задания, посредством разнообразни приложения "

В БАН търсят мотив да се обидят

търсят мотив да се обидят, тъй като тематиката беше за друго - за нарастване на минималните заплати във висшите учебни заведения. Университетите поеха ангажимент за повишение на условия към студентите, към повишение на качественото обучение. Обещаха да го създадат, сподели Вълчев.

Вчера председателството на Българската академия на науките излезе с позиция, че недоумява появилите се в медиите изявления на министъра на образованието и науката Красимир Вълчев, свързани с разпределението на бюджета в Българска академия на науките, " както и обидните изказвания за работата на учените и чиновниците в академията ".

Пред бТВ през днешния ден той изясни, че има обратна неравнопоставеност - университетите не получават задоволително средства за просвета, а Българска академия на науките получава. В европейски мащаб има десетки милиарди евро за планове.

Това, което вършим с ВУЗ-овете, е да увеличим минималните заплати за младите преподаватели и учители, сподели Вълчев.

По думите му в случай че Българска академия на науките желае да се усилят възнагражденията на младите учени за сметка на други хонорари - " пожизнените им хонорари, които са колкото една депутатска заплата, ще го направя ". 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР