Не е тайна, че котките обичат да спят и могат

...
Не е тайна, че котките обичат да спят и могат
Коментари Харесай

Защо котката хърка?

Не е загадка, че котките обичат да спят и могат да прекарат през целия ден в сладка сънливост. Някои от вас несъмнено са чували, че домашния им любим даже похърква, до момента в който се е сгушил на дивана - само че дали в действителност това е обикновено! Защо котката хърка?

Точно както хората, писаните имат цикъл на сън и хъркането при котките е най-вероятно да се появи в най-дълбокия му стадий, когато тялото е изцяло отпуснато. Тъй като тялото е неподвижен, дихателните пътища стесняват близките меки тъкани и ги карат да вибрират.

Вибрациите се случват в проходите сред носа и гърлото, причинявайки звуково дишане, което назоваваме хъркане. То в действителност може да бъде породено от частична спънка на дихателните пътища, по-специално на мекото небце и гърлото.

Съществуват доста аргументи за хъркане при котките. Ето някои от тях:

Затлъстяване при котките

 Затлъстяването при котките може да докара до похъркване

Затлъстяването е една от най-честите аргументи за хъркане както при хората, по този начин и при котките. Ако вашият домакински любим е с наднормено тегло, най-вероятно има струпване на мазнини в тъканите, които заобикалят дихателните пътища, което от своя страна провокира хъркането.

Котешки болести

Сред аргументите пухкавото животинче да издава дразнещия дихателен звук, до момента в който спи, може да е и съществуването на някаква болест. Обикновена простуда или кашлица може да провокира по-тежко от елементарното дишане на котката, само че хъркането ще продължи единствено до момента в който трае заболяването. Знак, че приятелчето ви не се усеща добре, е загубата на вкус при котката или летаргията.

Котешка астма

Котешката астма е аналогична с човешката. Възпалението на горните дихателни пътища постоянно води до проблеми с дишането, в резултат на което може да се появи хъркане при котката. Обикновено казуса се лекува с антибиотици, само че следователно би трябвало да се консултирате с ветеринар.

Котешка зараза

 Болните котки също могат да хъркат

Не е изключено котката да хърка, поради зараза на горните дихателни пътища. До нея могат да доведат разграничи вируси и бактерии, като признаците нормално включват сълзене, хрема, кихане и рани по носа на котката. Хъркането настава заради претоварване в синусите, само че това положение е лечимо и не толкоз обезпокоително.

Алергии при котката

Вероятна причина за хъркане при котките може да е и алергия. След сполучливото ѝ лекуване и премахване на дразнителя, казусът с дразнещия звук по време на сън ще остане в предишното. Ако имате котка с къса зурла, заведете я на ветеринар, който да ревизира дали структурата на главата ѝ не нарушава дишането. Обикновено подобен проблем имат персийските котки, чиито носове са прекомерно къси.

Ако сте загрижени за здравето на котка, потърсете ветеринарен съвет, защото може да има главен проблем, който би трябвало да бъде решен. След като експертът изключи здравно положение, се насладете на цялата прелест на нежното ѝ похъркване.

Внимание!

Когато някакво непознато тяло попадне в дихателните пътища на вашата котка, тя може да стартира да хърка. В подобен случай се консултирайте с ветеринарен доктор, който да отстрани причинителя. Друга спънка може да бъде израстък или полип, само че за отстраняването на сходен проблем ще се наложи интервенция.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР