Не е нужно орязване на коледните добавки за пенсионерите. Това

...
Не е нужно орязване на коледните добавки за пенсионерите. Това
Коментари Харесай

Мика Зайкова: Орязването на коледните добавки за пенсионерите не е политически акт, а слабоумие

Не е нужно орязване на коледните добавки за пенсионерите. Това не е политически акт от страна на финансовия министър Асен Василев, а малоумие и липса на потенциал. Ако беше политически акт, нямаше да го каже преди изборите. Пенсионерите са тези, които гласоподават. Кой естествен политик тъкмо преди изборите ще каже: " На старците, които вървят почтително да гласоподават, няма да дам коледни добавки “? Хората ще употребят тези пари основно, с цел да купят някое подаръче на внуците си, 50-70 лв. няма да им решат проблемите. Това сподели икономистът Мика Зайкова.
Според нея парите, които финансовият министър вероятно би икономисал от коледни добавки, не могат да спасят дупката в бюджета.
" Простата причина е, че в случай че дефицитът през август беше 51 млн., през септември – 780 млн., в този момент се очакваше в края на годината да бъде 1.5 милиарда Само че в Брюксел се събраха всички глави на държавни управления, с цел да разискват нарастването на бюджета с още 50 милиарда евро. Г-жа Урсула фон дер Лайен сподели, че ще бъде принудена да понижи с 30% всички пари по европрограмите. Това усилва дупката в бюджета, тъй като господин Асен Василев е присъединил в приходната част на Бюджет 2023 1.4 милиарда, които би трябвало да дойдат от Плана за възобновяване. Ако всичко се понижи с 30%, това значи още 420 млн. минус. Тоест дупката в бюджета става близо 2 милиарда Така че с парите, които вероятно би дал на пенсионерите, някакви по 50 лв., финансовият министър не може да избави нищо и няма смисъл да се прави сходно упражнение. Това обаче би помогнало на пенсионерите да запълнят бюджета си “, изясни икономистът. По думите ѝ дупката в бюджета се дължи на липса на политики: " Защото бюджетът е елементарна сметка " дал-взел “, единствено доходи и разноски “.
" Да, хубаво е пенсиите да се усилват. Финансовият министър дава един образец по какъв начин са се нараснали от 300 на 523 лв., единствено че издръжката на живота е 1427 лв.. Минималната пенсия е 748 лв., а 83% от пенсионерите вземат пениси под 1000 лв.. Тоест, те не могат да стигнат и половината на издръжката на живота “, добави Зайкова.
Според нея пенсионерите ще стартират да посрещат празниците обикновено, когато междинната пенсия стане равна на издръжката на живота. " Това няма да стане скоро. Тези, които в този момент са пенсионери, няма да го дочакат “, предвижда Мика Зайкова.
" Надявам се идващият финансов министър, при ротацията, да не се споделя Асен Василев “, приключи тя.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР