Най-високопоставеният китайски дипломат Ван И се срещна с бившия американски

...
Най-високопоставеният китайски дипломат Ван И се срещна с бившия американски
Коментари Харесай

Какво прави 100-годишният Кисинджър в Пекин?

Най-високопоставеният китайски посланик Ван И се срещна с някогашния американски държавен секретар Хенри Кисинджър в Пекин, съобщи Ройтерс, като се базира на известие на китайското министерство на външните работи.

По време на срещата Ван е декларирал на Кисинджър, че Съединени американски щати би трябвало да дефинират ясна позиция по отношение на тайванските сепаратистки действия, в случай че откровено желаят да има непоклатимост в Тайванския пролив.        

Ван И също така е подчертал пред Кисинджър, че развиването на Китай следва една неизбежна логичност и е невероятно да се вършат опити за трансформиране на тази страна.

" Още по-невъзможно е да се вършат опити за нейното обграждане и нейното въздържане ", е допълнил той, представен от Франс прес.

Дипломат номер едно на Китай също така приветства другарството, открито от неговата страна със остарели другари и благодари на Кисинджър за историческия му принос за топене на връзките сред Китай и Съединени американски щати.

" Политиката на Китай по отношение на Съединени американски щати остава приемствена и следва управителните фундаментални правила, препоръчани от президента Си Цзинпин, а точно взаимно почитание, спокойно общуване и съдействие, при което и двете страни печелят ", показва Ван И.

" Тези три управителни линии са от фундаментално значение и са дълготрайни. Те са също и положително средство за съгласие сред Китай и Съединени американски щати, две велики страни ", добавя китайският посланик.

" Американската политика към Китай има потребност от дипломатическа мъдрост като тази на Кисинджър и от политически кураж като този на Нискън ", добави Ван И.

При президентството на Никсън Кисинджър беше консултант по националната сигурност и посети скрито Пекин през 1971 година, с цел да приготви установяването на дипломатически връзки сред Съединени американски щати и Китай и да проправи пътя към историческата аудиенция на Никсън в китайската столица на идната година. До този миг Китай беше изолиран, само че установяването на връзките с Вашингтон даде подтик на икономическия напредък на азиатската страна, отбелязва Франс прес.

Лауреат на Нобеловата премия за мир, Кисинджър натрупа благосъстояние от съвещания на компании, инвестиращи в Китай. Той предупреждаваше нееднократно да не се втвърдява американската политика по отношение на Пекин.

Кисинджър се срещна в Пекин с китайския министър на защитата Ли Шанфу, заяви   " Гардиън ".

Според информация от китайското министерство на защитата, Ли Шанфу споделил, че " другарската връзка " сред Китай и Съединени американски щати е била " унищожена ", тъй като " някои хора в Съединените щати " не желали да правят работа за доближаване с Китай. Кисинджър, от своя страна, споделил, че е " другар на Китай ".

" Нито Съединените щати, нито Китай могат да си разрешат да се отнасят към другия като към съперник. Ако двете страни влязат във война, това няма да докара до никакви смислени резултати за двата народа “, цитира думите на Кисинджър китайското известие за срещата.

Изненадващото посещаване на 100-годишния някогашен държавен секретар на Съединени американски щати идва, когато Джон Кери, пратеникът на Съединени американски щати по климата, е в Пекин, с цел да се срещне с китайски чиновници, с цел да обсъдят по какъв начин двете страни могат да си сътрудничат за справяне с климатичната рецесия. Кери е последният от поредност високопоставени американски чиновници, които пътуваха до Китай това лято, откакто държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън организира дълго чакано пътешестване през юни.

Отношенията сред двете суперсили демонстрират низходяща наклонност от месеци, само че има внимателен оптимизъм и от двете страни, че подновяването на формалните диалози може да построи основа за възстановяване на връзките.

Визитата на Кисинджър, която не беше оповестена, е отвън формалния лист на срещите. Тя съответствува с 52-годишнината от неговото скрито посещаване в Пекин през юли 1971 година, което проправя пътя на Ричард Никсън, президент на Съединени американски щати по това време, за нормализиране на връзките сред Съединени американски щати и Китай. Повече от половин век по-късно мнозина в Пекин към момента считат Кисинджър за " другар на Китай “. През май държавният таблоид " Глобал таймс " похвали " острия като бръснач " разум на Кисинджър.

Ли е обект на американски наказания от 2018 година, свързани със закупуването на бойни самолети от главния съветски експортьор на оръжия, което Пекин цитира като причина за отхвърли да възобнови разговора сред военните с Вашингтон. Поради това предишния месец Ли отхвърли да се срещне с американския си сътрудник Лойд Остин по време на форума " Диалог Шангри-Ла " в Сингапур.

" Ню Йорк таймс " обръща внимание на това, че до момента в който другите американски публични представители, посетили Китай в последно време, са били посрещани в друга степен със безчувственост или гневни укори, срещата на Кисинджър в министерство на защитата е минала топло. Самият факт, че  Кисинджър въобще е бил признат от министъра на защитата Ли Шанфу, е незабравим, написа вестникът, припомняйки отхвърленото от Китай предишния месец искане на министъра на защитата на Съединени американски щати Лойд  Остин за среща с китайския му сътрудник.

По време на срещата китайският министър декларирал, че се надява Съединени американски щати да работят с Китай за поощряване " здравословно и устойчиво развиване на връзките сред двете страни и двете армии ", цитира китайското изказване " Ню Йорк таймс ".

Говорител на Държавния департамент съобщи пред кореспонденти на постоянен брифинг, че администрацията на Байдън е била осведомена за плануваното пътешестване на Кисинджър до Китай. Но представителя Матю Милър категорично акцентира, че някогашният държавен секретар е в Пекин " по лично предпочитание, а не работи от името на държавното управление на Съединените щати ".

Милър добави, че при предходни контакти с китайски публични лица Кисинджър впослествие е уведомил американските управляващи и че сходно нещо може да се случи и по-късно пътешестване.
На публично равнище - тематиката е климатът 
Изменението на климата е " универсална опасност ", която би трябвало да се преглежда настрана от по-широките дипломатически въпроси, сподели специфичният делегат на Съединени американски щати по въпросите на климатичните промени Джон Кери пред китайския вицепрезидент Хан Чжън, съобщи Ройтерс.

Агенцията отбелязва, че това става, по думите на Кери, след двудневни градивни, само че комплицирани договаряния.
 Американският представител по климата Джон Кери (вдясно) и посланикът на Съединени американски щати в Китай Никълъс Бърнс идват в Голямата зала на народа за срещи с китайски публични представители. Снимка АП / Българска телеграфна агенция
Признавайки дипломатическите компликации сред двете страни през последните години, американският делегат по климатичните промени сподели, че климатът би трябвало да се преглежда като " независимо " предизвикателство, което изисква групови старания от най-големите стопански системи в света, с цел да бъде позволено.

" Имаме опция да променим обстановката във връзка с климата ", сподели Кери на една от срещите си в Пекин, където дойде в неделя, когато горещи талази обгърнаха някои елементи на Европа, Азия и Съединени американски щати.

Кери беседва с най-високопоставения китайски посланик Ван И и премиера Ли Цян, както и с китайския си сътрудник Се Чжънхуа в опит да възвърне доверието сред двете страни преди срещата на високо ниво за климата КОП28 (COP28) в Дубай в края на годината.

" Ако успеем да се обединим през идващите месеци преди КОП28, която ще бъде най-важната след срещата на върха за климата в Париж, ще имаме опция да реализираме забележителна смяна по този въпрос ", сподели Кери пред китайския вицепрезидент.

Вицепрезидентът Хан сподели, че двете страни са поддържали близки връзки и разговор след назначението на Кери на поста специфичен делегат по климатичните промени, като добави, че взаимното изказване на двете страни е изпратило " позитивен сигнал " към света.

По-рано Кери сподели пред публицисти, че диалозите му с китайските публични представители тази седмица са били градивни, само че комплицирани, защото двете страни към момента се занимават с политически " външни фактори ", в това число с въпроса за Тайван.

" Ние просто възвръщаме връзките си ", сподели той. " Опитваме се да съживим процеса, по който работим от години ", добави американският делегат по климатичните промени.

" Опитваме се да очертаем доста явен път към срещата на високо ниво за климата КОП28, с цел да можем да си сътрудничим и да работим, както сме желали, макар всичките външни фактори ", сподели Кери.

Българска телеграфна агенция
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР