Били Айлиш е аутсайдер - при това възможно най-готиният. Ако

...
Били Айлиш е аутсайдер - при това възможно най-готиният. Ако
Коментари Харесай

Новият албум на Били Айлиш и еволюцията на един аутсайдер в поп музиката

Били Айлиш е новобранец - освен това допустимо най-готиният. Ако в музикалната промишленост има някакви известни течения, то тя ще направи всичко допустимо, с цел да ги избегне. Тя не желае да сменя жанра, а задачите ѝ са доста по-амбициозни от това 30-секунден фрагмент от нейна ария да стане шлагер в TikTok.

22-годишната певица още веднъж пренаписва правила в света на поп музиката с най-новия си албум " Hit Me Hard And Soft ", който излезе този петък. Той беше пуснат без предварителни сингли, които да го промотират, а детайлности към песните бяха защитавани в загадка до последния вероятен миг.

Това е албум, който би трябвало да се чуе от начало до край - в прорез с модела в поп музиката, който е насочен повече към къси сингли до 2-3 минути, които евентуално да " гръмнат " в стриминг платформите или обществените мрежи.

В " Hit Me Hard And Soft " Айлиш обръща внимание на близки до нея тематики като половост, самочувствие и персонално израстване, като е мъчително откровена пред слушателите си. Още в първата ария - " Skinny " - тя съумява да помести няколко съществени сюжета като облика на тялото, меланхолия и тежестта от славата. Представя ги в спокойна мелодия, изсвирена на електрическа китара.

" Twenty-one took a lifetime // People say I look happy // Just because I got skinny... And I still cry Cry " (Двадесет и еднa лиши цялостен живот // Хората споделят, че наподобявам щастлива // Само тъй като съм отслабнала... И аз към момента плача).

Откриващото парче припомня на " What Was I Made For ", за който изпълнителката получи премия " Оскар " тази година, само че тук загатва за нейн някогашен сътрудник, на който наподобява не му е било прелестно да бива свързван обществено с нея.

И тъкмо, когато си се настроил за по-меланхоличен албум, " Hit Me Hard and Soft " тотално сменя посоката - мелодията прави равномерен преход и от електрическата китара се придвижва в мощен темп на барабани. А идната ария, озаглавена " Lunch ", е нещо, което може да се чуе в клуб. В нея артистката пее за влечението си към друга жена, а инструменталът е трогателен, с цел да изрази тъкмо тази младежка наслада и полова независимост.

През по-голямата си част албумът се пробва да придаде на слушателя разнообразни преживявания - от топлата лятна романтика в " Birds of a Feather " до чувството за трилър в " The Diner ", която е писана от гледната точка на преследвач.

Проектът още веднъж е плод само на работата на 22-годишната изпълнителка и нейния брат FINNEAS. Звездата написа в профила си в Instagram, че двамата " са вложили толкоз доста в този албум и в никакъв случай не са обичали освен това ". И в действителност той е като една глава в еволюцията на Айлиш като реализатор. Тя е на музикалната сцена от 13-годишна, когато издава песента " Ocean Eyes ". Оттогава насам американката остава вярна на стила си, само че с всеки идващ план се пробва да разкрие нови пластове от музикалната си креативност.

Албумът се подрежда измежду най-големите и чакани музикални заглавия за годината паралелно до " The Tortured Poets Department " на Тейлър Суифт и " Cowboy Carter " на Бийонсе. За разлика от тях обаче той е доста по-кратък - единствено 43 минути. Tова го прави с половин час по-кратък от продукцията на Бийонсе. ТTPD продължава над 2 часа. Именно по-краткият формат при Айлиш оставя чувство да искаш още, което е някак опияняващо.

Работата на Айлиш се отличава и с нещо друго. По-рано звездата разгласи, че дисковете и винилите на " Hit Me Hard And Soft " ще се продават като следват съответни екосъобразни практики.

 Снимки на Били Айлиш с нов албум

Всички действителни копия на албума ще бъдат направени от 100% рециклируеми материали. Грамофонните плочи ще се пресоват върху екологични или рециклирани материали, всички опаковки също ще са напълно еко. Ще се употребяват и сурови мастила на растителна основа, лак на водна основа, няма да има термосвиваемо фолио.

Целта е да се понижи въздействието от физическите му копия върху околната среда. Айлиш няколко пъти е подлагала на критика свои сътрудници за това, че пускат най-различни разновидности на един и същи албум за да усилят продажбите си. Тя намира тази процедура за " в действителност разочароваща ".

" Живеем в ера, в която по някаква причина за някои реализатори е доста значимо да вършат най-различни винили и опаковки, което усилва продажбите и им носи повече пари ", споделя тя в неотдавашно изявление за " Billboard ".

Въпреки това " Hit Me Hard and Soft " ще се продава допълнително от един винилов вид - общо осем на брой. За съпоставяне " The Tortured Poets Department " се предлага в 21 разновидността, до момента в който за последния албум на рок групата The Rolling Stones се появиха цели 43.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР