Най-високият водопад на Земята се извисява на 3,5 километра. В

...
Най-високият водопад на Земята се извисява на 3,5 километра. В
Коментари Харесай

Най-големият водопад в света всъщност е под вода

Най-високият водопад на Земята се извисява на 3,5 километра. В съпоставяне с него Ангелският водопад във Венецуела (почти 1000 м)– най-високият непрестанен водопад над сушата – бледнее. И по този начин, къде е този подводен колос?
Най-високият водопад се назовава Катаракт на Датския проток (а на норвежки е Помпата на Гренландия) и се намира под Датския проток сред Гренландия и Исландия. Тук водата пада от Гренландско море в море Ирмингер в продължение на над 3 километра. 
Водопадът е необятен 160 километра и излива към 5 милиона кубически метра вода всяка секунда – това е съвсем колкото 2000 Ниагари при върховия си поток. Сгушен надълбоко под повърхността на океана, този колос е открит през 1989 година


Но по какъв начин по този начин водата „ пада “ под водата?

Според Националната океанска работа всичко е обвързвано с температурата на водата. Студената вода е по-плътна от топлата и по тази причина, когато мразовитата, течаща на юг вода от Северните морета се срещне с по-меката вода на море Ирмингер, тя потъва. 
За страдание, световното стопляне не е другар на подводния водопад. Тъй като климатичните промени не престават да се ускоряват, океаните стават все по-топли и има по-голям приток на прясна вода, както и по-малко формиране на морски лед. Всичко това води до понижаване на размера на студената, плътна вода, течаща надолу.



Източник
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР