"Най-важното е въпреки еуфоричното настроение хората да запазят потребителско хладнокръвие

...
"Най-важното е въпреки еуфоричното настроение хората да запазят потребителско хладнокръвие
Коментари Харесай

КЗП: Новите правила за онлайн търговията ни дават повече функции срещу нарушителите

"Най-важното е макар еуфоричното въодушевление хората да запазят потребителско самообладание и да не се поддават на първите "супер преференциални " предложения както в стандартната търговия, по този начин и в онлайн пространството, където българинът все по-често пазари. Този коментар направи ръководителят на Комисията за отбрана на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов пред Bulgaria On Air във връзка идните празници и прогнозите, че дейните онлайн консуматори у нас ще похарчат приблизително по 235 лева за дарове.

"Понякога зад тези гръмки надписи не стои действително понижение или пък цените не са образувани по този начин, както ни се показва ", предизвести Маргаритов и посъветва да се вършат съпоставки на повече оферти. Той добави, че при понижения са установявани случаи на рекламиране на по-ниска цена, без стоката преди този момент да е продавана по-скъпо. "Това е нелоялна комерсиална процедура, която се среща освен по отношение на огромните акции по празниците, само че и в други сезони. По Коледа и Нова година позволявам, че е допустимо такива практики да зачестят ", сподели ръководителят и удостовери, че тъкмо за това ще следи Комисията в последния месец на годината.

В студиото на "България през днешния ден " Маргаритов разяснява и гласуваните от Европарламента през предходната седмица нови правила за онлайн търговията, които да доведат до по-ефективна отбрана от неточни оператори в цифровото пространство. "Тези промени ще дадат опция на националните правоприлагащи органи, който в България е КЗП, да упражняват повече функционалности и да изискват повече информация по отношение на интернет търговците, изключително при все по-широкото нахлуване на интернет извършването на покупки и продан на информация през обществени мрежи и други платформи ", съобщи ръководителят и посочи, че те ще обзет всички онлайн търговци. Маргаритов сподели, че към момента у нас в процентно съответствие нарушаванията в цифровата търговия са повече по отношение на тези в обичайна. "Стандартно в към 10% от случаите се откриват нарушавания, в онлайн сегмента - в към 15-17%. Най-често или търговецът отхвърля да почете правото на отвод в дадени от закона 14-дневен период, или дълго време не връща назад парите, макар че клиентът е върнал стоката. Предстои да поставим спомагателни старания и тези промени ще дадат опция в тази посока, защото ще може да се изисква и информация от банки, от регистратори на домейни, а също по този начин и да се блокират уеб сайтове, в случай че се откри, че нарушават разпоредбите и не са взели ограничения ", добави той.

Във връзка с 8-ми декември и очертаващата се като най-атрактивна дестинация Сърбия поради евтиния алкохол и опцията за пушене на публични места, Маргаритов напомни, че новите правила за роуминга не се ползват в страната и предизвести да се внимава с питиетата, защото "ниските цени може да са за сметка на качеството ". Той заключи, че в минали интервали проблемите са били на първо място студени пространства и настаняване по повече в стая от авансово уговореното. Според него сходни проблеми пораждат най-много заради това, че "невинаги е обективно допустимо на по-ниска цена да бъдат предоставени обещаните услуги ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР