Най-старият природен резерват в Русия е създаден, за да защити

...
Най-старият природен резерват в Русия е създаден, за да защити
Коментари Харесай

Вижте Баргузинския природен резерват на езерото Байкал

Най-старият естествен резерват в Русия е основан, с цел да отбрани необичаен тип самур. Животните там са съвсем питомни.
Най-старият естествен резерват в Русия
 Заливът Сосновка

Заливът СосновкаС.Шитиков/Баргузински резерват

Баргузинският естествен резерват е първият в Русия. Той е основан на 11 януари 1917 година в Бурятия и включва североизточния бряг на езерото Байкал. От 1986 година е включен в листата на биосферните резервати на ЮНЕСКО. На 11 януари Русия означи Деня на естествените резервати и национални паркове.

 Полева база Давша

Полева база ДавшаБ. Холхоев/Баргузински резерват

Този резерват е основан, с цел да пази и възвръща популацията на баргузинския самур, един от най-красивите (затова и най-ценен за ловците) типове белка в страната. Първоначално резерватът се назовава Баргузински резерват на самура.



А. Сватов/Баргузински резерват

В продължение на епохи кожата е една от най-изнасяните артикули от Руската империя, а баргузинският самур се счита за най-скъпия тип белка. Зимите в Байкал са доста студени, само че са сухи и слънчеви, по тази причина кожата на самура е необикновено дебела и издръжлива. Особена линия на баргузинския самур са неговият „ бял “ пух и дребните му размери: възрастните екземпляри наподобяват на котета.



А. Сватов/Баргузински резерват

В резултат, при започване на XX в. в миналото многочисленият див звяр на тайгата към този момент на процедура е липсващ. По това време в тукашните гори има по-малко от 40 самура, само че през днешния ден броят им е повишен до 800-1200.
Домът на самура
В село Давша на брега на езерото Байкал има музей на име „ Къщата на самура “. „ Тук хората са посетители на самура, а не противоположното “, написа на табелите на музея.



А. Агарков/Баргузински резерват

Въпреки че през 1930-те популацията на баргузинския самур към този момент е възобновена, ловът му към момента е неразрешен. Обикновено самурите заобикалят хората, като всички останали диви животни. Но в Баргузинския естествен резерват инспекторите постоянно се натъкват на кордони от самури: те идват в хижите им, вземат храна и даже от време на време се покатерват на ръцете им. Още по-изненадващо е, че в дивата природа самурите си поделят територията (не повече от 4 животни на 1 кв.км), само че в кордоните постоянно един до различен по едно и също време се подреждат по няколко самура, без да поражда спор сред тях.



Кафява мечка/Баргузински резерват

„ От друга страна, човек не трябва да се намесва в естествените процеси, по тази причина са основани естествените резервати, само че самурите не идват при хората инцидентно. Има моменти на апетит “,  фотографът на дива природа Артур Мурзаханов.

Така, през 2012 година в Давша живеят към 7 самура и чиновниците на резервата ги хранят. Но напролет самурите безшумно се връщат в териториите си.
Влечугите са необичайност


А. Агарков/Баргузински резерват

Освен самура, в Баргузинския естествен резерват се срещат още над 40 типа животни, в това число лосът, най-редкият мускусен елен, зайци и, несъмнено, мечки. Във водите на байкал има и доста омул, бяла риба и щука. Но няма да срещнете влечуги. Само два типа жаби и гущери, макар че е допустимо и учените още да не са проучили „ ихтио “ света на резервата.
Езера и отново езера


А. Мислицкии/Баргузински резерват

В Баргузинския естествен резерват попадат към 3 км от бреговата линия на езерото Байкал, най-дълбокото в света. Но с изключение на негои тук има и още над 500 огромни и дребни езера.



С.Шитиков/Баргузински резерват

Най-популярни измежду посетителите са планинските езера в долината на р. Шумилиха. Това е най-южната река на резервата с дължина единствено 12 км, само че в коритото ѝ има доста „ стъпала “ и разклонения, които оформят водопади и езера. Много от тях са заобиколени от огромни камъни, завършени в причудливи стъпала и форми.



С.Шитиков/Баргузински резерват
Горещи извори в тайгата
В студеното подножие на резервата има разнообразни горещи извори. Температурата им варира от 40°C до 65°C.



В. Горбатовскии/Баргузински резерват

Най-известният (и оборудван за туристите) термален извор се намира в устието на р. Давша. Водата тук съдържа флуорид и силициева киселина, а температурата ѝ 41-43°C.  Има и две публични бани. Разбира се, като при всеки различен термален извор, дългото стоене във водата е непрепоръчително.

създател: АННА СОРОКИНА

източник: bg.rbth.com
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР