Най-новото заглавие в репертоара на – Нова земя“, е първа

...
Най-новото заглавие в репертоара на – Нова земя“, е първа
Коментари Харесай

„Нова земя“ излиза на сцена за двойния юбилей на Иван Вазов

Най-новото заглавие в репертоара на – „ Нова земя “, е първа режисура по едноименния разказ на Патриарха на българската литература. Режисьор на спектакъла е Бина Харалампиева, а драматургичната версия е на Юрий Дачев.

Иван Вазов дефинира „ Нова земя “ като „ разказ из живота на българите през първите години след Освобождението “. Книгата излиза от щемпел през 1896 година като самобитно продължение на „ Под игото “, само че е посрещната с остри реакции от страна на критиците и читателите.

„ Това е разказ с доста трагична орис, останал, по този начин да се каже, в „ междуредията “ на Вазовото завещание – не толкоз приет, не толкоз известен. И когато го прочетох, видях, че това е една удивително модерна творба. И това е обвързвано с нравите български, с тези непрестанно повтарящи се неточности в нашето другарство, в реализирането на нашите положителни планове, които ни пречат да съберем и изградим страната си такава, каквато бихме желали да бъде “, споделя драматургът Юрий Дачев.


В представлението вземат участие актьорите Иван Юруков (в ролята на Найден Стремски), Валентин Танев (Хаджи Ахил), Николай Урумов (Хаджи Смион), Герасим Георгиев-Геро (Иван Боримечката), Радена Вълканова (Кака Гинка) и други.

Сценографията и костюмите са на Свила Величкова и Ванина Цандева, музиката е на Асен Аврамов.

Спектакълът е част от разнообразната стратегия във връзка 170-ата годишнина от рождението и 100 години от гибелта на огромния публицист. Така премиерата трябваше да излезе още през 2020 година, само че беше отсрочена два пъти поради пандемията от ковид.

„ Нова земя “ можете да гледате довечера (29 април) от 19 часа на Голямата сцена в Народния спектакъл „ Иван Вазов “.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР