Най-накрая има признаци, че глобалният инфлационен натиск може би е

...
Най-накрая има признаци, че глобалният инфлационен натиск може би е
Коментари Харесай

Глобалната инфлация може да е преминала своя пик

Най-накрая има признаци, че световният инфлационен напън може би е минал своя пик. Фабричните цени и разноските за транспорт понижават. Цените на храните се охлаждат, а тези на природния газ в Европа паднаха внезапно от върховете си през август. Тъй като разстройствата в интернационалната верига на доставки и скоковете при цените на суровините бяха в основата на тазгодишното ускорение на инфлацията, в този момент тя се намалява.

В Съединени американски щати годишният растеж на цените понижава от юни, а предишния месец инфлацията в еврозоната спадна за първи път от 17 месеца. Въпреки че това са несъмнено позитивни предзнаменования, с които да изпратим 2022 година, задачата за централните банкери няма да стане доста по-лесна, написа FT.

Централните банки в развития свят повишаваха пламенно лихвените проценти тази година, с цел да лимитират търсенето и да смажат инфлацията. Те се ръководеха от три критерия в своя цикъл на повишение - какъв брой бързо, какъв брой надалеч и за какъв брой време. Тъй като инфлацията демонстрира признаци на прекосяване на върха си, е разумно централните банки да обмислят понижаване на темпото, даже и единствено с цел да преценяват по какъв начин се развива инфлационният тренд.

След поредност от мощни покачвания от по 0.75 процентни пункта, ръководителят на Федералния запас на Съединени американски щати Джером Пауъл загатна за евентуално по-малки покачвания в обозримо бъдеще. Европейската централна банка (ЕЦБ) и Английската централна банка (АЦБ) може да последват образеца. Докъде би трябвало да стигнат с лихвените покачвания е въпрос за един милион $ - или може би за 1.1 милиона, в случай че го индексираме с инфлацията.

Дори инфлацията да е минала пика си, тя е покрай 40-годишни върхове. Сега не е моментът за задържане или понижаване на лихвите. Глобалният напън може да отслабва, само че главната инфлация, която изключва цените на силата и храните, към момента е висока - изключително цените на услугите, които се въздействат от растежа на заплатите.

По-високата цена на заема би лимитирала натиска от вътрешното търсене. Въпреки че инфлационните упования спаднаха и имаше някои зараждащи се признаци, че стягането на трудовия пазар може да отслабне, централните банки са прави да се тормозят от трайно високи цени. Пазарът на труда в Съединени американски щати остава парещ, като наемането и заплатите надминаха упованията през ноември.

Теоретиците на паричната политика сочат, че централните банки би трябвало да покачат лихвите над “неутралното “ равнище, оттатък което те имат свиващо влияние върху стопанската система. Въпреки че оценките варират и се трансформират с времето, по някои индикатори Английската банка и Фед може към този момент да са там, а ЕЦБ се доближава. Дори когато това мъчително равнище е достигнато, си остава комплициран въпросът какъв брой по-високо да се отиде и на какво равнище да се остане. Трудно е да се знае доколко вероятните рецесии през идната година - провокирани от високите цени - ще ерозират търсенето, тъкмо когато закъснелите резултати от повишението на лихвите стартират да се демонстрират.

Колкото по-високи са лихвените проценти, толкоз повече централните банкери ще бъдат внимателни да не скапват нещата. Жилищните и финансовите пазари понесоха бързи лихвени растежи тази година и напрежението нараства. Множеството незнайни, в това число развиването на войната в Украйна и опцията за възобновяване на китайското търсене на артикули и сила през идната година, изключително в случай че Пекин облекчи в допълнение Коронавирус рестриктивните мерки, значат, че остават доста опасности от повдигане на инфлацията.

Тъй като Фед и Англиската банка се освобождават от притежаваните от тях държавни облигации посредством “количествено стягане “, което ЕЦБ също обмисля, също по този начин е нестабилно по какъв начин измененията в балансите на централните банки могат да повлияят на инфлацията и финансовата непоклатимост.

Потенциалното прекосяване на пика при ценовия напън е добре пристигнало след серията от неприятни вести за инфлацията през 2022 година Засега може да е рационално централните банкери да понижат темповете на повишение на главните си лихви, до момента в който чакат по-ясни доказателства, че вътрешният ценови напън се охлажда преди да се откри на по-ниско равнище. Бдителността за световни шокове също ще бъде значима. Правилната лихвена политика няма да е лесна. Въпреки че инфлацията може да е минала своя връх, едно е несъмнено - прекомерно рано е да я обявим за победена.

Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни. За вести, свързани с екологично, обществено и корпоративно ръководство (ESG), посетете профилирания уебсайт ESGnews.bg.
 Economic.bg News Запишете се за нашия бюлетинвисока инфлация Федерален запас ЕЦБ лихвени проценти ПоследниНай-четениБюджет и финанси 48 Глобалната инфлация може да е минала своя пик Списанието 180 България има потребност от съществени вложения за зелен преход Политика 292 Как Олаф Шолц промени ролята на Германия в Европейски Съюз? Списанието 148 Сляпото място на киберсигурността Бюджет и финанси 5884 „ Напълно безумно “: Бизнесът жигосах повдигането на МРЗ и оптималния предел Политика 5706 Съветът на Европейски Съюз остави България и Румъния отвън Шенген Компании 5684 Гугъл слива екипите на Maps и Waze Компании 5384 Пощенска банка придобива БНП Париба Лични Финанси Всички новиниОще от Бюджет и финансиВиж всичкиНяколко милиарда през „ страничния вход “ на бюджетаСлужебният кабинет предлага 770 лева минимална заплата Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР