Световната здравна организация обвини Найджъл Фараж в разпространяване на дезинформация.

...
Световната здравна организация обвини Найджъл Фараж в разпространяване на дезинформация.
Коментари Харесай

СЗО обвини Найджъл Фараж в разпространяване на дезинформация

Световната здравна организация упрекна Найджъл Фараж в разпространение на дезинформация. Това се случи откакто той стартира акция за блокиране на интернационален контракт, предопределен да усъвършенства готовността за пандемии в международен мащаб, заяви „ Гардиън “.

Държавите-членки на СЗО преговарят за подписване на съглашение за подсилване на съдействието против нови патогени. Ако бъде признат, правнообвързващият контракт ще задължи страните да си оказват помощ при положение на пандемия, да усилят научните проучвания и обмена на данни и да предизвикват справедливия достъп до ваксини.

Но популистки настроени персони, измежду които Фараж и редица депутати от торите, лобират пред държавното управление на Обединеното кралство да блокира съглашението. Законодателите настояват, че то ще даде на СЗО пълномощия да постанова забрани на страните, да диктува политиката за носене на маски и да управлява запасите от ваксини.

Фараж е отпред на кампанийната група „ Действие за международно здраве “, която беше записана в Търговския указател предходната седмица.

На уеб страницата на AWH са изброени поддръжници, измежду които депутатите от торите Хенри Смит, Филип Дейвис и Дейвид Джоунс, както и други членове на Народното събрание. Данните от Търговския указател демонстрират, че тя има трима шефове, измежду които е юристът Пол Даймънд, чиято работа включва каузи от името на обществено консервативни християни и каузи, в които се оспорва използването на ваксини.

На посетителите на уеб страницата на AWH се предлага да намерят и да лобират пред своя народен представител, като употребяват шаблонни имейли с „ препоръчан текст “, в които се твърди, че договорът на СЗО ще „ отнеме “ пълномощията на Обединеното кралство за взимане на решения.

Силата на това, което някои от десницата считат за евентуален нов „ проблем “, беше подчертана в изявленията на депутати от торите като Филип Холобоун, който разказа СЗО като организация под въздействието на „ международния хайлайф “ и прикани Обединеното кралство да не поддържа контракта.

Британският здравен министър Андрю Стивънсън прикани депутатите в Народното събрание да отхвърлят митовете, популяризирани за контракта, който Обединеното кралство обмисля дали да поддържа или не. „ Мандатите за блокиране не са част от съглашението, а изказванието на Фараж, че договорът ще изисква от страните да раздават 20% от имунизациите си, просто не е правилно “, сподели Стивънсън.

Коментарите му бяха подкрепени непосредствено от СЗО. В отговор на изказванията на AWH представител на организацията съобщи, че планът на контракта удостоверява „ правилото на суверенитет “ на страните членки.

Фараж, който отхвърля акцията да популяризира дезинформация, твърди, че държавното управление на Обединеното кралство „ бяга уплашено “ и че депутатите от Консервативната партия „ ненадейно са се разкрещяли “ за контракта.

„ Управляващата партия доста се опасява от мен и от всичко, което би изглеждало като отвод от суверенитет след Брекзит. Опитвам се да привлека вниманието на обществеността към нещо, което не се разисква - това съм правил през цялата си кариера - и мисля, че към този момент получаваме поддръжка ", сподели той.

Европейските посланици, които се срещнаха в централата на СЗО в Женева на 15 май, показаха угриженост по отношение на дезинформацията, в чието разпространяване е упрекната AWH.

Един от водещите пратеници на СЗО, който беше лицето на организацията в Обединеното кралство по време на пандемията, съобщи, че се притеснява, че здравните служащи и политиците би трябвало да работят във все по-трудна среда.

„ В качеството си на публични здравни експерти ние сме разпознати с несъмнено държание и вършим неща, които в реалност не вършим. Това значи, че се притеснявам, че хората, които работят в региона на публичното здраве, са се трансформирали в съвсем презряна общественост от избрани групи и разнообразни организации ", сподели Дейвид Набаро, съдиректор и ръководител на катедрата по световно здраве в Института за нововъведения в световното здраве към Имперския лицей в Лондон.

„ Това, което се опитваме да създадем, е да помогнем на хората да избегнат гибелта и да избегнат мизерията. Никой от нас не се пробва да предприеме каквито и да било политически дейности, в които ни упрекват, и все пак наподобява, че сме станали съществено недолюбвани “, добави Набаро, представен от БГНЕС
 
 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР