Най-малко 65 души, включително 11 полицаи, са ранени при бурните

...
Най-малко 65 души, включително 11 полицаи, са ранени при бурните
Коментари Харесай

Париж пламна - стотици са арестувани и ранени

Най-малко 65 души, в това число 11 служители на реда, са ранени при бурните митинги в Париж. Арестувани са над 140 души, заяви френската полиция, представена от Асошиейтед прес. 19 метростанции в центъра на столицата бяха затворени, съобщи Ройтерс, като се базира на телевизия BFM.

Някои от протестиращите палиха коли и кофи за отпадък в центъра на столицата, откакто вследствие на яростни конфликти силите на реда ги изтласкаха от региона на Триумфалната арка.

Спорадични стълкновения с полицията избухнаха следобяд в центъра на Париж, до момента в който някои от протестиращите се опитваха да създадат барикади от подръчни материали. По същото време други протестиращи - така наречен " жълти жилетки " - участваха в мирни шествия в разнообразни елементи на столицата.

Най-малко 19 метростанции в центъра на Париж бяха затворени на фона на ескалацията на митингите, съобщи Ройтерс, като се базира на телевизия BFM. Сред затворените метростанции са " Етоал ", която излиза на бул. " Шанз Елизе ", " Опера " и " Бастилия ".

С рухването на нощта стачкуващите, които стачкуват против повишаването на живота, влязоха в яростни конфликти с полицията във френската столица. Демонстрантите подпалиха постройка покрай Триумфалната арка, заяви свидетел.

Автомат пък е бил откраднат от полицейски автомобил, споделиха полицейски източници. Много магазини в центъра на Париж, измежду които " Галери Лафайет " и " Прентан ", затвориха поради размириците.

Междувременно няколкостотин души стачкуваха в Париж през днешния ден против повишаването на университетските такси за студенти от страни отвън Европа, съобщи Франс прес.

Според стачкуващите това е дискриминация, която ще лиши от достъп до обучение тези задгранични студенти, които имат най-малки благоприятни условия.

Холандската полиция пък затвори комплекса на Народното събрание в град Хага, откакто там в се събраха към 100 " жълти жилетки ", с цел да стачкуват против държавната политика. По-късно част от стачкуващите се разпръснаха, а останалите бяха съпроводени от служители на реда на коне и с коли отвън региона на Народното събрание.

Холандски медии оповестиха за двама арестувани от полицията в Хага и за протестен лидер, арестуван в южния град Маастрихт. Засега хагската полиция не е удостоверила информацията.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР