Най-малко 20 души са загинали, а 96 са били ранени

...
Най-малко 20 души са загинали, а 96 са били ранени
Коментари Харесай

Най-малко 20 загинали и 96 ранени при атентат в джамия в Северозападен Пакистан

Най-малко 20 души са починали, а 96 са били ранени при гибелен атентат през днешния ден в джамия в северозападния пакинстански град Пешавар, съобщи Асошиейтед прес, като се базира на полицията.

По информация от полицейски чиновници и очевидци атентаторът се е самовзривил по време на молитва в джамията, където тази заран са се били събрали към 150 вярващи. Има опасения, че броят на жертвите ще нарасне, защото доста от ранените са в сериозно положение.

Според полицейския чиновник Зафар Хан детонацията е развалила покрива на джамията, който се е срутил и е ранил доста хора.

⚡ Pakistan: Blast inside the Mosque near most secured Police Lines in Peshawar.

One side of the mosque has collapsed.

More than 50 injured. Death numbers not known yet. Emergency declared in nearby hospitals
— Megh Updates????™ (@MeghUpdates)

Засега никой не е поел отговорност за гърмежа в Пешавар, столицата на граничещата с Афганистан провинция Хайбер Пахтунхва. Подозренията за сходни набези най-често падат върху пакистанските талибани, които в предишното са правили такива бомбени атентати.

Пакистанските талибани, известни като " Техрик е талибан Пакистан " (ТТП), са обособена формация, само че и непосредствен съдружник на афганистанските талибани, завзели властта в Афганистан през август 2021 година, когато войските на Съединени американски щати и НАТО бяха в заключителния стадий на изтеглянето си от страната след 20-годишна война.

ТТП води въоръжена опозиция в Пакистан през последните 15 години, като се бори за по-строго използване на ислямските закони в страната, за освобождение на членове на групировката от държавни арести и за понижаване на пакистанското военно наличие в някогашните племенни региони на страната.

Източник: Българска телеграфна агенция

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и !

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР