Най-малко 152 палестинци са били ранени при днешните сблъсъци с

...
Най-малко 152 палестинци са били ранени при днешните сблъсъци с
Коментари Харесай

След сблъсъци в Йерусалим: Стотици ранени и задържани

Най-малко 152 палестинци са били ранени при днешните конфликти с израелската полиция край джамията Ал-Акса в Йерусалим, заяви " Ройтерс ".

Повечето от тях са потърпевши от удари от полицейски палки, гумени патрони или зашеметяващи гранати, са съобщили от палестинския клон на Червения полумесец.

В изказване на израелската полиция се споделя, че стотици палестинци са хвърляли камъни по силите си и към близката еврейска молитвена зона на Западната стена в Стария град след утринните молебствия за Рамазан.

Полицията е задържала стотици палестинци, заяви в " Туитър " представител на израелския министър председател Нафтали Бенет.

Съобщава се и за ранени служители на реда.

Припомняме, че израелските сили за сигурност влязоха в комплекса на джамията " Ал-Акса " в Йерусалим преди зазоряване, когато хиляди палестинци бяха събрани за молитви по време на свещения месец Рамазан.

" Работим за възобновяване на спокойствието на Храмовия рид и в целия Израел. Наред с това се приготвяме за всеки сюжет ", сподели Бенет.

Палестинското външно министерство, заяви, че " държи Израел напълно и директно виновен за това закононарушение и следствията от него ". Международната общественост би трябвало да се намеси неотложно, с цел да " спрат израелската експанзия против джамията Ал-Акса и да предотврати излизането на нещата отвън надзор ", сподели Набил Абу Рудейне, представител на палестинския президент Махмуд Абас, който ръководи самоуправляващите се региони на окупирания от Израел Западен бряг.

Йордания, чиято хашемитска монархия е страж на мюсюлманските и християнските светилища в Източен Йерусалим, осъди нападението на израелската полиция в комплекса като " явно нарушаване ".

Светото място, което е свещено за евреите и мюсюлманите, постоянно е било епицентър на израелско-палестинските безредици, а напрежението към този момент се ускори на фона на скорошната вълна от принуждение. Сблъсъците на същото място предходната година помогнаха за разпалването на 11-дневна война с бойците на Хамас в линията Газа.

Сблъсъците идват в изключително сензитивен миг. Рамазан тази година съответствува с Пасха, главен седмичен еврейски празник, започващ в петък в залез слънце, и с християнския Великден. Очаква се празниците да съберат десетки хиляди вярващи в Стария град на Йерусалим, където се намират места, свещени и за трите религии.

Палестинците преглеждат всяко огромно разполагане на полиция в " Ал-Акса " като огромна провокация.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР