Най-малко 15 затворници загиват, а други 20 са ранени след

...
Най-малко 15 затворници загиват, а други 20 са ранени след
Коментари Харесай

Еквадор: Заради бунт в затвора загинаха най-малко 15 души, други 20 са ранени

Най-малко 15 пандизчии умират, а други 20 са ранени след протест в един от най-големите затвори в Еквадор, Латинска Америка, който и в предишното е бил сцена на смъртоносно принуждение.Това заяви затворническата администрация на южноамериканската страна, съобщи RaiNews.

Затворът се намира в Котопакси, покрай град Латакунга, в центъра на Андите. Националната работа,която управлява еквадорските затвори, в началото разгласи шестима ранени, а по-късно актуализира данните, откакто съумя да си върне контрола над оборудването.

В локалните обществени мрежи се популяризира новината, че един от починалите е Леандро Нореро, упрекнат в управление на наркобанда.

При няколко полицейски обиска след конфликтите полицията открива няколко типа огнестрелни оръжия, в това число пушки, както и ножове и огромни количества патрони.

Заместник-директорът на службата Хорхе Флорес изясни пред локалните медии, че случаите са почнали след този понеделник, когато пандизчиите от пандиза Латакунга са взели участие в преброяването, провеждано от института за събиране на данни за броя на пандизчиите в страната.

Тогава избухва пердах, който прераства в вълнения.На мястото на случая се намесиха екипи на полицията, пожарната и въоръжените сили. Няколко пандизчии се укриват на покрива на постройката, с цел да избегнат неприятностите вътре.

В Еквадор има 36 пандиза, в които са настанени над 32 000 пандизчии, а в някои от тях от 2020 година насам са убити над 400 души при разнообразни конфликти сред съперничещи си незаконни банди, които се борят за надзор над затворническите центрове.

През 2021 година Еквадор конфискува рекордните 210 тона опиати, основно кокаин. Граничещ с Колумбия и Перу, най-големите производители на кокаин в света, Еквадор служи като насочно пристанище за пратките с опиати, основно за Съединени американски щати и Европа.

Миналата година в страната с население от 17,7 милиона души са регистрирани 14 убийства на 100 000 души, което е съвсем два пъти повече от 2020 година

През август държавното управление на президента Гилермо Ласо стартира броене на пандизчиите за възстановяване на изискванията на живот в изискванията на претъпканост на пандизите.

Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР